Mojtaba visează să găsească un leac pentru cancer.

Avea 13 ani când a fugit de Talibani.

Mojtaba, 22 de ani: ,,Drumul spre Europa a fost foarte greu. Aveam numai 13 ani la vremea aceea. Mi-am pierdut fratele cel mare pe drum. S-a înecat la trecerea din Turcia către Grecia. După asta, a trebuit să mă descurc singur. Cel mai greu lucru pentru mine a fost faptul că nu știam în cine pot să am încredere și în cine nu. Dar am fost norocos. În Austria, am găsit o familie care m-a susținut și care încă mă susține. Iar acum sunt la facultate, studiez biologia moleculară.

În copilăria mea nu a existat conceptul de știință. Mi-am ajutat părinții cu câmpurile din provincia Ghazni. Ei erau fermieri, creșteau cartofi, fructe și legume. Eram înconjurați de Talibani. Fiind parte din minoritatea Hazara, eram mereu în pericol. Se simțea ca o închisoare. Nu puteam să ne deplasăm liber, și mai devreme sau mai târziu, urma să fim atacați. Europa a fost singura noastră speranță la siguranță.”

 

Familia mea afgană e cu mine acum, iar eu îmi urmez visul de a cerceta științific cancerul. Mi-ar plăcea să plec din Austria să-mi iau doctoratul, poate în Scoția, acolo sunt mulți neurochirurgi foarte buni. Sunt foarte hotărât să lupt împotriva cancerului.

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Mojtaba Tavakoli, 22, a fugit din Afghanistan la 13 ani. Astăzi studiază biologia moleculară la Universitatea de Medicina din Viena, Austria.

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Mojtaba, 22, îl ține în brațe pe fratele lui cel mic Omid Tavakoli, 1, împreuna cu mama lui Rehana Rahimi, 46, în casa familiei lor.

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Familia Tavakoli se bucură de o cină tradițională împreuna. De la stânga la dreapta: Mama lui Mojtaba, Rehana Rahimi (46), sora Zahra Tavakoli (17), Mojtaba Tavakoli (22), fratele Omid Tavakoli (1), și tatăl Joma Ali Tavajoli (53)

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Mojtaba (al doilea din stânga) și prietenii lui la un grătar în Viena, Austria. ,,Iubesc Viena, este un oraș frumos pe care îl consider acasă."

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Mojtaba lucrează într-un laborator la Universitatea de Medicina din Viena. La 13 ani, el și fratele lui au fugit de Talibani, dar fratele lui s-a înnecat în marea Egee. Astăzi, fiind student la medicină, visează să găsească un leac pentru cancer.

Austria. Povestea lui Mojtaba Tavakoli

Mojtaba învată noaptea până târziu în camera lui. El speră să își ia doctoratul și să cerceteze cancerul.

 

 

Mojtaba Tavakoli avea doar o educație elementară când a fugit de Talibani în Afghanistan la vârsta de 13 ani. Acum are 22 de ani și studiază biologia moleculară la Universitatea de Medicină din Viena, și speră să-și construiască un viitor în cercetarea cancerului. Familia Tavakoli, membri ai minorității persecutate Hazara din Afghanistan, și-au trimis doi dintre fii în Europa in 2006, pentru a scăpa de Talibani. Dupa ce fratele lui mai mare, Morteza, 18, s-a înecat în marea Egee, Mojtaba și-a continuat călătoria singur. În Austria, a fost susținut de către un cuplu Austriac, Marion Weigl și Bernhard Wimmer.

Odată ce a primit azil în Austria, Mojtaba a putut să-și aducă familia din Afganistan. Fratele său mai mic, Mustafa, 12, a murit luptându-se cu cancerul, în Viena în 2014. Pierderea personală și bunătatea celor care l-au susținut îl motivează pe Mojtaba.

,,Am văzut lucruri pe care oamenii care au trăit de două ori mai mult ca mine nu le-au văzut, spune. Asta mă face să fiu disciplinat și să mă asigur că mă folosesc de toate oportunițățile și că îmi fac familia mândră.”

Exprimă-ți solidaritatea alături de refugiații precum Mojtaba prin semnarea petiției #AlăturiDeRefugiați astăzi.

 


Ți-a plăcut povestea lui Mojtaba? Distribuie-o și prietenilor tăi!

Right Petition Text – RO

Fii #AlăturiDeRefugiați

Semnează petiția

Mojtaba și fratele lui și-au luat inima în dinți traversând marea Egee într-o încercare disperată de a ajunge în Europa. Anul 2015 a înregistrat un record, 1, 000,000 de oameni și-au riscat viața în speranța de a ajunge în Europa, pentru un viitor mai bun. Ca multe alte familii, Mojtaba și-a pierdut fratele în apele mediteraneene. Afganii reprezintă a doua cea mai mare populație de refugiați care traversează apele.