H Carmen ελπίζει ότι θα εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες μέσα από τη δουλειά της

Με τη κόρη της εγκατέλειψαν την Κολομβία λόγω των ταραχών

Carmen Perea, ετών 41: «ΟνομάζομαιCarmen Perea. Γεννήθηκα στη Buanaventuraστην Κολομβία. Τώρα ζω στο Εκουαδόρ. Φτιάχνω γυναικεία παπούτσια. Έφυγα από τη χώρα μου εξαιτίας της βίας. Έπρεπε να την εγκαταλείψω. Σκότωσαν τον αδελφό μου. Ήταν πολύ επικίνδυνα. Δεν ήθελα οι κόρες μου να μεγαλώσουν σε ένα τόσο βίαιο περιβάλλον».

Ήρθα στο Εκουαδόρ πριν από δέκα χρόνια. Ασχολήθηκα με την εκστρατεία ένταξης των προσφύγων εδώ και έγινα εκπρόσωπος τύπου του προγράμματος #SmileWeAreIntegrating. Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτή την εκστρατεία, γνώρισα την Ile Miranda, διάσημη σχεδιάστρια παπουτσιών   στο Εκουαδόρ. Μαζί, κατασκευάσαμε ένα σανδάλι τύπου «μονομάχος», στο οποίο η Ile έδωσε το όνομα «She loved me». Το όνομα αντιπροσωπεύει τον αγώνα των καθημερινών γυναικών που προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι αν αγαπάμε και πιστεύουμε στον εαυτό μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές τόσο τις δικές μας όσο και των παιδιών μας.»

«Οι άνθρωποι όσο και η κυβέρνηση στο Εκουαδόρ με υποδέχθηκαν με πολλή ζεστασιά. Για μένα και τη μικρή οικογένειά μου αποδείχθηκε τελικά μία θετική εμπειρία σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που σου δίνονται και τις δυνατότητες ανάπτυξης.»

Η Carmen πιστεύει ότι τα σανδάλια της συμβολίζουν τον καθημερινό αγώνα των γυναικών αντιπροσωπεύοντας το στυλ και το θάρρος τους. Της αρέσει πολύ να γαζώνει τα κομμάτια που αποτελούν το κάθε παπούτσι. Τα σανδάλια αυτά είναι προϊόν της συνεργασίας της με τη σχεδιάστρια παπουτσιών από το Εκουαδόρ, Ile Miranda.

carmen1

Υπό το βλέμμα της μικρής της κόρης, η Carmen, πρόσφυγας από την Κολομβία, κατασκευάζει χειροποίητα σανδάλια στο εργαστήριό της. © UNHCR / S. ARCOS

carmen2

Όταν δεν κατασκευάζει σανδάλια, η Carmen, πρόσφυγας από την Κολομβία, περνά χρόνο με τις κόρες της. © UNHCR / S. ARCOS

carmen3

Πολύχρωμο παιχνίδι για τη μικρή κόρη της Carmen τα λουριά και τα κορδόνια που χρησιμοποιεί η μητέρα της στο εργαστήριο σανδαλιών . © UNHCR / S. ARCOS

carmen4

Η Carmen με τη μικρή της κόρη στο εργαστήριό της. © UNHCR / S. ARCOS

carmen5

Η δουλειά της θα δώσει κίνητρο και σε άλλες γυναίκες να επιμείνουν, να μην το βάλουν κάτω. Αυτό πιστεύει η Carmen, πρόσφυγας από την Κολομβία. Η Carmen εγκατέλειψε τη Buenaventura, βασικό λιμάνι της Κολομβίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, όταν ο αδελφός της δολοφονήθηκε, προκειμένου οι κόρες της να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές μέρος. © UNHCR / S. ARCOS

carmen6

Συχνά δουλεύει μέχρι αργά τη νύχτα στο εργαστήριό της κατασκευάζοντας σανδάλια. Η Carmen, πρόσφυγας από την Κολομβία, ελπίζει ότι με τη δουλειά της θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες. © UNHCR / S. ARCOS

carmen7

Μερικά από τα διαφορετικά σχέδια σανδαλιών που κατασκευάζει η Carmen, πρόσφυγας από την Κολομβία, στο εργαστήριό της, με τη μικρή της κόρη για παρέα. © UNHCR / S. ARCOS

carmen8

«Carmen, γυναίκα με στυλ», η υπογραφή της Carmen στα χαρακτηριστική χειροποίητα σανδάλια της. © UNHCR / S. ARCOS

Η Carmen Perea διέφυγε στο Εκουαδόρ μετά τη δολοφονία του αδελφού της το 2006. Το τραγικό αυτό συμβάν την ανάγκασε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά της, τη Buanaventura, εν μέσω ένοπλων ταραχών. Η Κολομβία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στον κόσμο, περίπου 6,5 εκατ. ανθρώπους, μετά τη Συρία.

Η Buanaventura μαστίζεται από βία και συγκρούσεις για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Το βιομηχανικό αυτό λιμάνι σημειώνει μερικούς από τους υψηλότερους δείκτες βίας και εσωτερικού εκτοπισμού εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα σε παράνομα οπλισμένες ομάδες. Οι ομάδες αυτές συχνά στοχοποιούν γυναίκες και καταφεύγουν σε βασανιστήρια, βιασμούς και εκδικητικές δολοφονίες ούτως ώστε να ασκήσουν έλεγχο. Από το 2000 μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από την Κολομβία και πήγαν στο Εκουαδόρ.

Μέσα από την ακούραστη προσπάθειά της να ενταχθεί στην κοινωνία του Εκουαδόρ, η Carmen κατόρθωσε να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση κατασκευής γυναικείων υποδημάτων.

Δείξε την αλληλεγγύη σου με τους πρόσφυγες όπως η Carmen υπογράφοντας σήμερα την έκκληση #WithRefugees.


Σου άρεσε η ιστορία της Carmen; Μοιράσου τη με τους φίλους σου!

Right Petition Text – EL

Eίμαι μαζί με τους πρόσφυγες

Συμμετέχω στην έκκληση

Εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων που μαστίζουν εδώ και πενήντα χρόνια την Κολομβία, ο αριθμός των κατοίκων της που έχει αναγκαστεί να εκτοπιστεί στο εσωτερικό της είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά τη Συρία. Πρόκειται για περίπου 6,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους –σχεδόν το 13% του συνολικού πληθυσμού. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, κυρίως στο Εκουαδόρ και έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες, φτάνει τις 360.000.

Στο Εκουαδόρ, τη χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στη Λατινική Αμερική, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμμετέχει σε μία πρωτοβουλία που προσπαθεί να δώσει συνολικές λύσεις. Μέσα από αυτή, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Κολομβία έχουν βοηθηθεί ως προς την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και τη στέγη και έχουν λάβει νομική υποστήριξη και συμβουλευτική.