United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Στους 10.000 έφτασαν οι εκτοπισμένοι από τις Χριστιανικές κοινότητες στο βόρειο Ιράκ

27 June 2014

© UNHCR/E.Colt
Εθελοντές όπως οι εικονιζόμενοι βοήθησαν την Ύπατη Αρμοστεία να διανείμει 2.500 στρώματα, κουβέρτες και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης στο πρόσφατο κύμα των Ιρακινών εκτοπισμένων που φτάνουν στην βόρεια περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τα στρώματα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των 700 εκτοπισμένων που εγκαταστάθηκαν σε ένα σχολείο.

Ερμπίλ, Ιράκ, 27 Ιουνίου – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι περίπου 10.000 άνθρωποι από τις κατά κύριο λόγο Χριστιανικές κοινότητες της Qaraqosh έφυγαν από τα σπίτια τους μετά από τις οβίδες που έπεσαν κοντά στην αρχαία πόλη τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι της Qaraqosh διέφυγαν με λεωφορεία, αυτοκίνητα και ταξί με κατεύθυνση την περιοχή του βόρειου Ιρακινού Κουρδιστάν. Μέσα σε αυτούς ήταν και πολλές γυναίκες και παιδιά. Τώρα μένουν με άλλες οικογένειες ή συγγενείς σε σχολεία και άλλα κέντρα της κοινότητας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ερμπίλ. Τράπηκαν σε φυγή βιαστικά χωρίς να έχουν χρόνο να φέρουν μαζί τους υπάρχοντα. 

Η Qaraqosh είναι μια ιστορική ασσυριακή πόλη με 50.000 κατοίκους, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον έλεγχο της οποίας κατέλαβαν πριν δύο εβδομάδες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης γνωστή ως Bakhdida ή Al-Hamdaniya. 

Την Πέμπτη το βράδυ, η Ύπατη Αρμοστεία – με την υποστήριξη δεκάδων εθελοντών της περιοχής που διέθεσαν τα οχήματά τους για τη μεταφορά – διένειμε κουβέρτες και στρώματα, πλαστικά καλύματα και κιτ με είδη υγιεινής στα σχολεία και τα κέντρα της κοινότητας στα οποία έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι. Ήδη, μέχρι αυτή τη στιγμή, περίπου 300.000 Ιρακινοί από την επαρχία Νινευή της Μοσούλης και αλλού έχουν καταφτάσει στην περιοχή του Κουρδιστάν. 

Αυτό το τελευταίο κύμα των εκτοπισμένων θα θέσει περαιτέρω πίεση στους διαθέσιμους πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη στέγαση και τα αποθέματα καυσίμων. Οι συνθηκες για τους νεοαφιχθέντες θα είναι δύσκολες. Σε ένα σχολείο που επισκέφτηκε το προσωπικό της Υ.Α. που δουλεύει στο πεδίο, υπάρχουν ήδη 700 άνθρωποι ενώ αναμένεται να φτάσουν ακόμη περισσότεροι. 

Δεν έχουν πρόσβαση σε ντους και δεν υπάρχει κλιματισμός. Ζουν σε σχολικές τάξεις όπου η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Μέχρι στιγμής, το φαγητό παρέχεται από τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς βοήθειας. Πολλοί από τους εκτοπισμένους ανησυχούν για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. 

Το 2014, έως σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων όσων έφυγαν από τις επαρχίες Νινευή και Ανμπάρ. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναθεωρήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατηγικής Ανταπόκρισης για το 2014 και πλέον αναζητά 64,2 εκατομμύρια δολάρια για τις ενέργειές της ως προς τη στέγαση και την προστασία των ανθρώπων αυτών (στο πλαίσιο της ευρύτερης έκκλησής της για 312 εκατομμύρια δολάρια που απηύθυνε πριν λίγες μέρες). Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί μόνο το 8% της αιτούμενης χρηματοδότησης.  

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.