Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 19ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες, που διοργάνωσε κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.
Την περασμένη χρονιά η Υ.Α. αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα από τον μαθητικό διαγωνισμό «Θα πω την ιστορία σου» μαθητές και σχολεία από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να αφηγηθούν την ιστορία ενός πρόσφυγα και της οικογένειάς του, στη σύγχρονη ή παλαιότερη εποχή, προκειμένου να αναδειχθούν οι προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους αμείλικτους αριθμούς.
«Ο Καζαντζάκης κάποτε είπε: “Δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος”. Σύμφωνα με αυτό οι πρόσφυγες θα είναι πάντα σκλαβωμένοι… Γιατί ελπίζουν σε μία καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον και φοβούνται τους πάντες και τα πάντα: το θάνατο, τη ζωή, αλλά βασικότερα τους ανθρώπους…».
Με αυτά τα λόγια, μία από τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό μάς υπενθυμίζει τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάζονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να αλλάξουν τη ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη λόγω πολέμου ή διώξεων.
Τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού με ατομικές και ομαδικές συμμετοχές (γραπτά κείμενα, ζωγραφιές, αφίσες και βίντεο) απέσπασαν συνολικά 39 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αττική, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ξάνθη, Πάτρα κ.ά.), ενώ αρκετές συμμετοχές διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία και την ευαισθησία τους στην αποτύπωση των ιστοριών τους.
Παράλληλα, στο Διαγωνισμό συμμετείχαν ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου και τη Μακρινίτσα, μεταφέροντας τα προσωπικά τους βιώματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά με την ένταξή τους στη χώρα υποδοχής. Ειδικές συμμετοχές υπήρξαν επίσης από Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και Εσπερινά σχολεία με πολύ αξιόλογες προσπάθειες και από τους ενήλικες μαθητές.
Τα κείμενα και οι δημιουργίες των μαθητών που διακρίθηκαν θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας με ιστορίες προσφύγων http://www.unhcr.gr/refugeestories/.
H αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από ειδικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.
Σημείωση για τους συντάκτες:
Επισυνάπτεται κατάλογος με τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών και των περιοχών προέλευσής τους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού καθώς και τις συμμετοχές που ξεχώρισαν στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: http://www.unhcr.gr/index.php?id=221
1.Μέλη της Επιτροπής είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Ι.Π.Ε.Μ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης - ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Συνήγορος του Πολίτη-Συνήγορος του Παιδιού και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
« Επιστροφή