United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Περισσότεροι από 300 νεκροί στη Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα

26 August 2014

©AFP/M.Turkia
Η σορός ενός μικρού παιδιού τυλίγεται σε μια κουβέρτα ύστερα από τη βύθιση ενός σκάφους που μετέφερε 200 παράτυπους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Το σκάφος με προορισμό την Ευρώπη, βυθίστηκε την περασμένη Παρασκευή στα ανοιχτά της Λιβύης.

Γενεύη, 26 Αυγούστου (Υ.Α.)- Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στην προσπάθειά τους να περάσουν παράτυπα μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θανάτων από βύθιση πλοίων για αυτή τη χρονιά στους σχεδόν 1.900, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 1.600 από τον Ιούνιο.

«Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι της χρονιάς στη Μεσόγειο ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στην Ευρώπη, καθώς τουλάχιστον τρία σκάφη έχουν ανατραπεί ή βυθιστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) Melissa Fleming.

Η Fleming ανέφερε ότι το πρώτο και μεγαλύτερο ναυάγιο συνέβη την περασμένη Παρασκευή όταν ένα σκάφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε τουλάχιστον 270 ανθρώπους, ανατράπηκε κοντά στο Garibouli στα ανατολικά της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης. 19 άνθρωποι επέζησαν, αλλά η ακτοφυλακή της Λιβύης εντόπισε τα σώματα 100 άλλων, μεταξύ των οποίων πέντε μικρών παιδιών και εφτά γυναικών. Εκφράζονται φόβοι ότι οι υπόλοιποι 251 επιβάτες έχουν πνιγεί.
Αναφερόμενη σε μαρτυρίες επιζώντων, η Fleming  είπε «το σκάφος ήταν ήδη γεμάτο και συνέχισαν να επιβιβάζουν περισσότερο κόσμο πριν αναχωρήσουν. Σύμφωνα με αναφορές, το σκάφος ξαφνικά αναποδογύρισε, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους στο κατώτερο κατάστρωμα». Η Λιβυκή Ακτοφυλακή ζήτησε βοήθεια στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης  αλλά και στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Σε ένα δεύτερο ναυάγιο το απόγευμα του Σαββάτου, το Ιταλικό Ναυτικό διέσωσε 73 ανθρώπους και ανέσυρε 18 σορούς από ένα κατεστραμμένο φουσκωτό πλοιάριο 20 μίλια από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. είπε ότι 10 ακόμη άνθρωποι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι έχουν πνιγεί.

Οι επιβάτες ήταν κυρίως από το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα και το Σουδάν. Η βάρκα είχε ήδη εν μέρει ξεφουσκώσει όταν εντοπίστηκε από ένα ιταλικό αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης και έριξαν σωσίβιους λέμβους στους ανθρώπους που πάλευαν με τα κύματα.

Σε ένα τρίτο ναυάγιο, την Κυριακή το απόγευμα, ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους ανατράπηκε βόρεια των ακτών της Λιβύης εν μέσω κακοκαιρίας. Το Ιταλικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή, σε μια κοινή επιχείρηση με ένα εμπορικό πλοίο που βρισκόταν κοντά, διέσωσαν 364 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 24 πτώματα ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ακόμη γνωστός.

Η Λιβύη αποτελεί την κύρια χώρα αναχώρησης προς την Ευρώπη. Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα έχει αφήσει χώρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων διακίνησης ανθρώπων ενώ παράλληλα έχει ενθαρρύνει πρόσφυγες και μετανάστες να διακινδυνεύσουν ένα θαλάσσιο ταξίδι από το να παραμείνουν σε μια εμπόλεμη ζώνη.

«Το Γραφείο της Υ.Α. στην Τρίπολη, λαμβάνει καθημερινά κλήσεις από πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άλλους ευάλωτους ανθρώπους που εκφράζουν φόβο για τη ζωή τους και κάνουν απελπισμένες εκκλήσεις για τροφή, νερό, φάρμακα και μετακίνηση. Αυτοί που επιλέγουν να φύγουν για την Ιταλία ξεκινούν μακρινότερες και πιο επικίνδυνες διαδρομές μέσω νέων λιμανιών όπως αυτό της Βεγγάζης (στην ανατολική Λιβύη)», είπε η Fleming.  

Επεσήμανε ότι πολλοί από αυτούς που διακινδύνευσαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν την Ευρώπη ήταν πρόσφυγες που τράπηκαν σε φυγή λόγω συγκρούσεων, βιαιοπραγιών και διώξεων. «Αυτή η δραματική κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη Ευρωπαϊκή δράση, που πρέπει να περιλαμβάνει ενισχυμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα διάσωσης είναι ασφαλή και συνεπάγονται τους ελάχιστους δυνατούς κινδύνους για αυτούς που διασώζονται», πρόσθεσε.

«Η Ύπατη Αρμοστεία επικροτεί τη σωτήρια επιχείρηση Mare Nostrum (η δική μας θάλασσα) που διενεργεί το Ιταλικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή η οποία έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία, τη Συρία και τη Σομαλία, διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για κατεπείγουσα δράση», τόνισε η Fleming.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να δίνεται άμεση πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη στους επιζώντες αυτών των τραγωδιών τη στιγμή της αποβίβασής τους καθώς συχνά έχουν χάσει μέλη της οικογενείας τους και φίλους. Η Υ.Α. έχει κάνει επίσης έκκληση να τεθούν σε εφαρμογή διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ταυτοποίηση των σορών που έχουν περισυλλεγεί από τη θάλασσα, παρέχοντας ταχεία και σαφή πληροφόρηση έτσι ώστε οι οικογένειες να μην υφίστανται περιττή επιπλέον ταλαιπωρία.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.