United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η ιστορία των προσφύγων μέσα από τη γλώσσα των τεχνών

17 July 2015

© UNHCR/Yiorgos Kyvernitis
Έργο του Παντελή Τσομπάνογλου. «Ο πίνακάς μου, μια τυφλή πρόσφυγας, συμβολίζει ένα ταξίδι στο άγνωστο, που είναι ο κόσμος των τυφλών, αλλά και την αποδοχή μας των ανθρώπων αυτών, που έρχονται από έναν άγνωστο σε μας κόσμο», δηλώνει ο ζωγράφος – Σειρά φωτογραφιών της Στεφανίας Μιζάρα με τίτλο “Ευρώπη, το φρούριο” με σκηνές από το κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Έβρου και τις αφίξεις των προσφύγων στο νησί της Λέσβου.

«Εικόνες που σε γεμίζουν συναισθήματα! Θλίψη, φόβος, χαρά για τη ζωή που αναβλύζει μέσα από τα χρώματα, αλλά και θυμός μετά το βιωματικό»… Με αυτά τα συναισθήματα του κόσμου που γέμισε και  τίμησε με την παρουσία του την εικαστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2015 και με πολύ ευγνωμοσύνη για όσους  μοιράστηκαν μαζί μας αυτή την εμπειρία, ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου  στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων  το “It could be ME – It could be YOU”.

Δεκαεπτά καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και πρόσφυγες καθώς και ο ξενώνας προσφύγων «Ιόλαος», συμμετείχαν, ο καθένας με την προσωπική του καλλιτεχνική γλώσσα,  σε μία ομαδική έκθεση που προσπάθησε να πει μία ιστορία: την κοινή ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες. Μια ιστορία μέσα από φωτογραφίες, πίνακες, βίντεο, γλυπτά, κατασκευές και μια ηλεκτροακουστική εγκατάσταση με εμψυχωτή. 

 «Είμαστε όλοι πρόσφυγες», «Όλη η έκθεση είναι ένα γεγονός που σε φέρνει στη θέση του άλλου, it could be me», «Τo διαδραστικό έκθεμα ήταν συγκλονιστικό, για μια στιγμή, στην ασφάλεια ενός εκθεσιακού χώρου, ένιωσα ίσως λίγο πώς είναι να είσαι ανεπιθύμητος», είναι κάποια από τα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης. Το θέμα της έκθεσης άλλωστε είχε σκοπό να βάλει τον επισκέπτη στη διαδικασία να αναρωτηθεί  κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση ενός πρόσφυγα. Στη θέση ενός άντρα, μιας γυναίκας ή ενός παιδιού που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας του πολέμου ή διώξεων και αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Υ.Α..

Όσοι οι πρόσφυγες, τόσες και οι ιστορίες του, αλλά με την ίδια κοινή αφετηρία: κανένας δεν θα επιχειρούσε το επικίνδυνο ταξίδι του ξεριζωμού αν δεν ήταν αναγκασμένος. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και από την εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων που έγινε στον ίδιο χώρο της Τεχνόπολης στις 21 Ιουνίου. Σε μια πολύχρωμη γιορτή με συζητήσεις, προβολές, κουζίνα και μουσικά συγκροτήματα, κοινότητες προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα και μη κυβερνητικές οργανώσεις τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και υπενθύμισαν την ανάγκη για έναν κόσμο αποδοχής και αλληλεγγύης. 

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση:

John Bicknell, EseK_One (Βασίλης Έσεκ), Jamal Ahmed, Naimat Hassan, NAR, N_Grams, Serwan Sofi, Παναγιώτης Βελιανίτης - Χρήστος Τόλης, Έλλη Βέλλιου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Νατάσσα Ιωάννου, Κώστας Λάβδας, Στεφανία Μιζάρα, Μαρίτα Νιάκαρου, Παντελής Τσομπάνογλου, Παναγής Χρυσοβέργης, ενώ εκπροσωπήθηκε με εικαστικά έργα και ο ξενώνας “Iόλαος” της Α.Μ.Κ.Ε ΚΛΙΜΑΚΑ. 

« Επιστροφή

Η ιστορία των προσφύγων μέσα από τη γλώσσα των τεχνών

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.