United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

ΜHNYMATA ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ

22 June 2011

©Yohan Valencia
Προσφυγοπούλα από το Αφγανιστάν βάζει τη δική της πινελιά στις αφίσες της Ύπατης Αρμοστείας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

ΑΘΗΝΑ – Σε μια κατάμεστη αίθουσα - από μαθητές, γονείς, παιδιά πρόσφυγες, οργανώσεις προσφύγων, εκπαιδευτικούς  και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Ιουνίου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων η Tελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων, με θέμα «Όλοι μαζί, διαφορετικοί και ίσοι, μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά».

Στην τελετή, που παρουσίασε η Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α., κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, βραβεύτηκαν 28 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα (Κοζάνη, Βέροια, Λευκάδα, Κόρινθο, Καλαμάτα, Πειραιά, Ζεφύρι κ.α.) καθώς και 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής και αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, φωτογραφίες και βίντεο.

Την εκδήλωση άνοιξαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Λυκείου Καλυβίων που τραγούδησαν μαζί με παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων στην Αθήνα. Τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος με θέμα τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που υλοποίησε το σχολείο σε συνεργασία με την Υ.Α. «Είμαστε εδώ σήμερα για να ξανασυναντήσουμε τους φίλους μας και να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και την οικογένειά τους», είπε ένας από τους μαθητές.

Στην ομιλία του και απευθυνόμενος στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, ο Επικεφαλής της Υ.Α. στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επισήμανε πως το θέμα του - η αρμονική συμβίωση – προϋποθέτει προσπάθεια, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για να γίνει πραγματικότητα. «Η γνώση, κατανόηση και ευαισθησία γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, είναι η αφετηρία για την αυριανή σας στάση και δράση, ως ενεργοί πολίτες, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα, που δεν είναι εύκολες», τόνισε ο Τσαρμπόπουλος, που κλείνοντας ανέφερε: «Η ευρεία συμμετοχή στο διαγωνισμό και τη σημερινή εκδήλωση, είναι η καλύτερη απάντηση σε ορισμένους που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις ως πρόκληση και πολυπολιτισμική προπαγάνδα. Απέναντι στα κηρύγματα μίσους, εσείς προβάλετε την ανθρώπινη αλληλεγγύη».

Θερμό χειροκρότημα απέσπασαν οι βραβευμένοι μαθητές που συγκίνησαν με την ευαισθησία και την ωριμότητα του λόγου τους. «Η απάντησή μας στα σημερινά προβλήματα δεν μπορεί να είναι ο  εξευτελισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ένας μαθητής από την Αθήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Γιάννος Λιβανός, απένειμε τιμητικά διπλώματα συγχαίροντας τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και συμπλήρωσε ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στηρίζει τις δράσεις της Υ.Α. για τη ευαισθητοποίηση των νέων: «Ευχαριστούμε την Ύπατη Αρμοστεία, με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και 16 χρόνια, αγγίζοντας ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό των προσφύγων. Θεωρούμε τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους πρόσφυγες πολύ σημαντική εκδήλωση και την υποστηρίζουμε, καθώς  η ευαισθητοποίηση των νέων, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και η εξάλειψη των διακρίσεων  σε όλο τους  το φάσμα,  είναι από τους  κύριους στόχους της ΓΓΝΓ». 
 
Τους μαθητές βράβευσε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας: «Η επαναφορά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών του αισθήματος αλληλεγγύης απέναντι στον «ξένο» είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό, το οποίο υπερβαίνει την απλή εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και την τήρηση κανόνων. Πρέπει να ξαναδούμε τον πρόσφυγα στην κοινωνική του διάσταση, μέσα από το πρίσμα της φιλοξενίας και όχι της ξενοφοβίας».

Η κ. Άννα Νταλάρα, Βουλευτής Β' Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι πάνω από όλα ηθική υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στα τείχη που υψώνει η Ευρώπη και να βαδίσουμε με γνώμονα ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο αναλαμβάνοντας κάθε πολιτικό κόστος.  Η προστασία των προσφύγων και η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πρέπει να είναι προτεραιότητά μας».

Ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., κ. Γιώργος Νταλάρας, εξήρε την ευαισθησία των παιδιών σημειώνοντας ότι «μιλούν από την ψυχή τους και εκφράζουν τη φιλοξενία και τη συμπόνια των Ελλήνων που συναισθάνονται βαθιά το δράμα των προσφύγων».

Σε κλίμα συγκίνησης βραβεύτηκε ο εκπαιδευόμενος του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μετανάστης από την Αλβανία, για το βίντεό του με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή». Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ της ΟΛΜΕ, κ. Παύλος Χαραμής, είπε χαρακτηριστικά κατά την απονομή του βραβείου: «Τα σχολεία που λειτουργούν μέσα στις φυλακές μπορούν να τις μετατρέψουν από χώρο εγκλεισμού σε χώρο απελευθέρωσης».

Τα παιδιά πρόσφυγες από τους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια Κρήτης, την Αγριά Βόλου και τη Μακρινίτσα μίλησαν για το δικό τους δύσκολο αγώνα να χτίσουν από την αρχή τη ζωή και τα όνειρά τους με την προσδοκία της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τελείωσα το σχολείο και σπουδάζω. Μην νομίζετε ότι στην Ελλάδα δεν ταλαιπωρήθηκα, ταλαιπωρήθηκα πολύ, όμως αυτό που με κράτησε στα πόδια ήταν ελπίδα, υπομονή και επιμονή και έτσι πιστεύω προχώρησα», είπε ένας νεαρός Αφγανός πρόσφυγας που σήμερα σπουδάζει στα ΤΕΙ Κρήτης.

H εκδήλωση έκλεισε με τη θεατρική ομάδα των μαθητών του 4ου Λυκείου Π. Φαλήρου που  παρουσίασε ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο «Φωτιά και Νερό» της Χρύσας Σπηλιώτη δίνοντας το δικό τους μήνυμα συναδέλφωσης, ενώ Aφγανοί πρόσφυγες προσέφεραν ένα ταξίδι γεύσεων στον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Τεχνόπολις», κ. Κωσταντίνος Μπιτζάνης και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Ι.Π.Ε.Μ της Δ.Ο.Ε, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του ΚΕΔΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Υ.Α. με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου). 

 ΤΕΛΟΣ

                       Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2011

Η 20ή Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Για να τιμήσει την ημέρα αυτή και τη φετινή 60ή επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υ.Α. ξεκινά εξάμηνη εκστρατεία με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιστορίες προσφύγων και άλλων βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων. Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια σειρά από μιντιακά προϊόντα: ένα βίντεο που συμπυκνώνει τα 60 χρόνια ιστορίας της Υ.Α., οπτικοακουστικό μήνυμα με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Αντζελίνα Τζολί, αφίσες, ψηφιακά banners και screensavers, καθώς και μία νέα σειρά από βίντεο όπου οι πρόσφυγες αφηγούνται τις ιστορίες τους. Η Υ.Α. καλεί τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την εκστρατεία, μεταξύ άλλων και μέσω των ειδησεογραφικών σελίδων και των blog τους. Στηρίξτε τις προσπάθειές μας να διαδώσουμε το μήνυμα ότι «ακόμα και ένας πρόσφυγας που του αρνούνται άσυλο και προστασία είναι πολύ!».

 

 

 

με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς   στo πλαίσιo του Προγράμματος  "Μαθητικός Διαγωνισμός για τους Πρόσφυγες -Τελετή Βράβευσης"                              

                                                          

 

                                                                    ευχαριστούμε για τη φιλοξενία                                                                                                             

 

 

« Επιστροφή

Σύνδεσμοι

Τελετή Βράβευσης Μαθητών και Παιδιών Προσφύγων - 19 Ιουνίου 2011, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html?L=fyltygfn
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.