United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

[20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ] Στον Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.

© UNHCR/Κ. Κεχαγιόγλου
Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος

29 Ιανουαρίου 2010
 
[20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ] Στον Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.Διάλογος με τους μετανάστες και όχι μισαλλοδοξία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΘΕΤΙΚΑ χαρακτηρίζει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν κοινωνικές παρεμβάσεις και συνιστά στους πολίτες διάλογο με τους μετανάστες και όχι μισαλλοδοξία.

Η γνώμη σας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης;

Θετικά τα πρώτα δείγματα και χρειάζονται συμπλήρωση. Η πραγματικότητα είναι σύνθετη. Αλλοδαποί που ζουν χρόνια νόμιμα στη χώρα χωρίς πολιτικά δικαιώματα και προοπτικές ένταξης. Άλλοι «χωρίς χαρτιά», που περιθωριοποιούνται.

Πρόσφυγες, παιδιά ασυνόδευτα, ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται ειδικής προστασίας.

Πού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;

Η ιθαγένεια να συμπληρωθεί από πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής ένταξης. Το άσυλο από δομές φιλοξενίας και κοινωνικής πρόνοιας. Ο έλεγχος των συνόρων από την τακτοποίηση όσων «χωρίς χαρτιά» ζουν ήδη στη χώρα και δεν πρόκειται να απελαθούν.

Η απόδοση ιθαγένειας βοηθά ή δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή;

Είναι ένα βήμα για την ένταξη.

Όπως και τα πολιτικά δικαιώματα, προωθεί την κοινωνική συνοχή.

Αυτό που τη δυναμιτίζει είναι ο αποκλεισμός, η άρνηση θεσμικής έκφρασης, η εξώθηση στην περιθωριοποίηση, η ακραία δημαγωγία και παραπληροφόρηση.

Πώς θα σταματήσει η γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας;

Με παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, στέγασης, υγειονομικής μέριμνας, ένταξης, πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τις κοινότητες μεταναστών, τις οργανώσεις, την Εκκλησία.

Ο ρόλος της Αστυνομίας και των οργανώσεων πολιτών;

Εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης και οργανωμένου εγκλήματος. Για τις οργανώσεις, διάλογος και προτάσεις, όχι καλλιέργεια μισαλλοδοξίας.

Ικανοποιημένος με τις πρωτοβουλίες για το άσυλο;

Ναι, στον βαθμό που κινούνται για ριζική αλλαγή της νομοθεσίας, πλήρη απεμπλοκή της Αστυνομίας, δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας ασύλου και ανεξάρτητης επιτροπής προσφυγών.

Πώς θα γίνει δίκαιο και λειτουργικό το σύστημα ασύλου;

Με το να εξασφαλίζει, σε σύντομο χρόνο, καθεστώς προστασίας σε όλους όσους το δικαιούνται, ενώ θα αποθαρρύνει όσους το βλέπουν μόνο ως τρόπο πρόσκαιρης νομιμοποίησης.

Θα σταματήσουν οι ουρές στην Πέτρου Ράλλη;

Μόνο εάν καταγράφονται όλες οι αιτήσεις ασύλου αυθημερόν και εκδίδονται γρήγορα οι αποφάσεις.

Θα ανέβουν τα ποσοστά χορήγησης ασύλου;

Με μια δίκαιη εξέταση, ναι.

Πού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή;


Στο μεταβατικό στάδιο, όπου διατηρείται ο ρόλος της Αστυνομίας.

Στην εξέταση χιλιάδων αιτημάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Στη συμπλήρωση των μέτρων με δομές για αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά, και με σωστή αντιμετώπιση των αιτούντων στα σύνορα. Καθοριστική η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση.

Δέχεστε καταγγελίες από πρόσφυγες;

Ναι, απευθείας και μέσω οργανώσεων.

Για ποια θέματα και σε ποιες ενέργειες προβαίνετε;

Οι περισσότερες αφορούν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ζητήματα στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας ή προβλήματα στα σύνορα. Ζητάμε παρέμβαση των αρχών, συντονιζόμαστε με ΜΚΟ.

Έχουν καλυτερεύσει οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής;

Στα κέντρα κράτησης στα σύνορα αποφεύγεται η παρατεταμένη κράτηση. Η Παγανή της Λέσβου έκλεισε. Παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και διερμηνείς. Στα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων παιδιών: ανεπαρκής χωρητικότητα και ελλιπείς υπηρεσίες στήριξης.

Ποιες βελτιώσεις χρειάζονται;


Αντικατάσταση των κέντρων κράτησης από κέντρα καταγραφής και διαχωρισμού ολιγοήμερης παραμονής, και παραπομπή σε άλλες δομές στο εσωτερικό: φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, παιδιά, θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων και κράτησης μόνο για όσους πρόκειται να απελαθούν.

Με τα ασυνόδευτα παιδιά;


Δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και πρόνοιας, ενδυνάμωση του θεσμού της επιτροπείας, πάταξη των κυκλωμάτων εκμετάλ λευσης και εμπορίας.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό;

Δεν βλέπει όλες τις διαστάσεις.

Προσβλέπει στον έλεγχο των συνόρων και τις επιστροφές. Χρειάζεται να στηρίξει και τις δομές κοινωνικής μέριμνας και ένταξης.

Τι πρέπει να αλλάξει η Ένωση για τα θέματα των προσφύγων;

Τον Κανονισμό Δουβλίνου που επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης εισόδου. Να αναγνωρίσει την ιδιαίτερη πίεση που δέχεται η Ελλάδα και να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για δομές υποδοχής.

Ποια πρέπει να είναι η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς;

Να συμμαζέψει τα «του οίκου» της, ώστε να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους για «καταμερισμό της ευθύνης» και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τι κάνει η Υπάτη Αρμοστεία γι΄ αυτό;

Αναδεικνύει τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, την ανάγκη για ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα συνιστά τη μη επιστροφή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε, μέχρις ότου υλοποιηθούν μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης στη διαδικασία και την υποδοχή.

Πώς θα περιοριστεί η είσοδος των μεταναστών «χωρίς χαρτιά»;

Όχι μόνο με μέτρα αποτροπής.

Όσο υπάρχει φτώχεια, πόλεμος, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ξεριζωμένοι θα βρίσκουν τρόπο να περνάνε τα σύνορα. Οι προσπάθειες πρέπει να στραφο

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html?L=xykzzqgq
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.