United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

No. 08/23

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 

Στην Ελλάδα  παρουσιάστηκε Έρευνα για Ασυνόδευτους Ανηλίκους Αιτούντες Άσυλο Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη, 20- 27 Ιουνίου

ΑΘΗΝΑ – Σε όλο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αφιερώνει τη φετινή Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, στο δικαίωμα προστασίας εκατομμυρίων ξεριζωμένων από τη βία και τις διώξεις. Το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου,  παρουσία του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Υ.Α., Γιώργου Νταλάρα, τα συμπεράσματα έρευνας για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.  Τιμώντας την Ημέρα Προσφύγων το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα αποκεντρώνει τις φετινές εκδηλώσεις του και συμβολικά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη, σημείο εισόδου πολλών μικτών ομάδων, που περιλαμβάνουν και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία.

«Σήμερα τα θέματα ασύλου και μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζονται πάντα με λογικό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Θα πρέπει οι πλούσιες χώρες να καταλάβουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες στον κόσμο βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Ύπατος Αρμοστής.        Με τις αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών ο αγώνας της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γίνεται όλο και πιο δύσκολος σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Σε ορισμένες χώρες οι προσπάθειες ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης δεν διακρίνουν τα θύματα διώξεων και βίας από αυτούς που μετακινούνται οικειοθελώς και συχνά βλέπουμε πρόσφυγες στα σύνορα, όπου είχαν καταφύγει με την ελπίδα να βρουν ασφάλεια και άσυλο, να επιστρέφονται στον κίνδυνο.

Στην Ελλάδα, η Εκστρατεία του Γραφείου της Υ.Α. γύρω από επτά βασικά ζητήματα προστασίας, που παρουσιάστηκε το Μάρτιο 2008 και αφορά θέματα, όπως η ασφαλής είσοδος στην Ελληνική επικράτεια, η πρόσβαση στο άσυλο, η ποιότητα των σχετικών διαδικασιών και τα ποσοστά ασύλου, τα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, οι συνθήκες κράτησης και άλλα, περιλαμβάνει και την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 
Σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων , στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα έρευνας με τίτλο:  «Ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Μελέτη σχετικά με την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα», που εκπόνησαν για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας, η Γεωργία Δημητροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, με ειδικότητα στις συνθήκες υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων και ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας….είναι αποκαλυπτικά και φωτίζουν μια σειρά πτυχές ενός τεράστιου προβλήματος», τόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.  «Θέλω να επισημάνω τρία βασικά αιτήματα προς την Πολιτεία: την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβληθεί από ασυνόδευτους ανήλικους, τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας και την ενεργητικότερη στήριξη των υπαρχόντων δομών, την ενίσχυση του θεσμού της επιτροπείας, με συντονισμό όλων των εμπλεκομένων αρχών και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού,» πρόσθεσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος. 

Εξάλλου το Γραφείο της Υ.Α. διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καλώντας την Πολιτεία να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ο εντοπισμός των ανηλίκων όταν περνάνε τα σύνορα, η αξιολόγηση των αναγκών τους και η κατάλληλη μεταχείρισή τους, η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου που προϋποθέτει σωστή ενημέρωση, διερμηνεία και νομική συνδρομή, η αύξηση των κέντρων φιλοξενίας μέχρι ενηλικίωσής τους, η χορήγηση προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, ανάλογα με τις περιπτώσεις, η υιοθέτηση ευμενέστερης μεταναστευτικής πολιτικής για μόνιμη παραμονή τους, και άλλα.

Από την πλευρά του ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργος Νταλάρας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Από τη συμπεριφορά μας και τη στάση της Πολιτείας, εξαρτάται αν θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ένταξης αυτών των παιδιών στην Ελληνική κοινωνία, ή αν θα τα καταδικάσουμε στην περιθωριοποίηση, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται…»

Συμβολική αλλά και πρακτική είναι η επιλογή της Μυτιλήνης για τις φετινές εκδηλώσεις της Υ.Α. από τις 20-27 Ιουνίου, ως σημείο εισόδου μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων.  Στο νησί αυτό σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της ροής εισερχομένων αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά και των θανάτων ανθρώπων που αγωνιούσαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.  Έχει όμως και πρακτική σημασία να συζητηθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σύνορα, όπως η έλλειψη διερμηνέων και κρατικής νομικής συνδρομής, οι  συνθήκες κράτησης, τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανήλικα, καθώς και να παρουσιαστούν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html?L=etdhuzbhkxyfac
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.