United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ύπατη Αρμοστεία: Σταματήστε τις Επιστροφές στη Λιβύη

No. 16/09 

18 Μαΐου 2009

Ρώμη, 15 Μαΐου 2009 – Ο Λώρενς Γιόλλες,  Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία, συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα (15/5) με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ρομπέρτο Μαρόνι, για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιστροφής μεταναστών και  αιτούντων άσυλο στη Λιβύη, που εφάρμοσε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε ότι η νέα πολιτική που ακολουθείται από την ιταλική κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της μη-επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, η οποία ισχύει και για την ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η θεμελιώδης αρχή συμπεριλαμβάνεται επίσης στην ευρωπαϊκή και την ιταλική νομοθεσία.   


Επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ εκείνων που εστάλησαν πίσω στη Λιβύη υπήρχαν άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μεταξύ άλλων έγκυες γυναίκες και  ανήλικοι, η Ύπατη Αρμοστεία επανέλαβε το αίτημά της προς την ιταλική κυβέρνηση να δεχθεί πίσω στη χώρα τα άτομα αυτά, και τόνισε ότι η Ιταλία θεωρείται υπεύθυνη για τις συνέπειες τέτοιου είδους πρακτικών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος έκανε έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιστροφές  στη Λιβύη.

Όσον αφορά τη δυνατότητα τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται στη Λιβύη, η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι οι συνθήκες στη χώρα αυτή σήμερα είναι ανεπαρκείς για κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο να συσταθεί μια ad hoc επιτροπή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και τη συμμετοχή της Ε.Ε., προκειμένου να σχεδιάσει μια στρατηγική με στόχο την ενίσχυση της προστασίας στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.

Πάνω από το 70% των αιτημάτων ασύλου στην Ιταλία το 2008 είχαν υποβληθεί από άτομα που έφτασαν από τη θάλασσα. Περίπου το 75% των 36.000 ατόμων που έφθασαν στις ιταλικές ακτές το 2008 -δύο στους τρεις- υπέβαλε αίτηση ασύλου. Στο 50% περίπου αυτών των ανθρώπων χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφτασαν από τη θάλασσα το 2008 και απέκτησαν καθεστώς διεθνούς προστασίας προέρχονταν από τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ακτή Ελεφαντοστού.  

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html?L=ibyngnwuk
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.