United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η πρόσφατη τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης προστίθεται στον αυξανόμενο φόρο αίματος στη Μεσόγειο

08 July 2014

Μια Σύρια μητέρα και τα δυο της παιδιά (ηλικίας τριών και έξι ετών) συγκαταλέγονται στους τελευταίους ανθρώπους που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.  

Η ακτοφυλακή της Λιβύης ενημέρωσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) τη Δευτέρα (7 Ιουλίου) ότι είχε ανασύρει 12 σορούς ύστερα από ένα ατύχημα με σκάφος που φέρεται να συνέβη την Κυριακή (6 Ιουλίου). Μεταξύ των νεκρών ήταν τρεις Σύροι, τρεις υπήκοοι της Ερυθραίας και έξι ακόμη Αφρικανοί απροσδιόριστης προς το παρόν εθνικότητας. Το σκάφος, που είχε χωρητικότητα περίπου 200 επιβατών και ίσως μετέφερε πολύ περισσότερους, αναφέρεται ότι ανατράπηκε στα ανοιχτά της Τρίπολης. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται ενώ αγνοείται η τύχη άλλων ανθρώπων που μπορεί να επέβαιναν στο σκάφος. 

Με την τελευταία αυτή τραγωδία, πιστεύεται ότι, μέχρι στιγμής το 2014, έχουν πνιγεί στα ανοιχτά της Λιβύης περίπου 217 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ο αριθμός αυτός προστίθεται στους τουλάχιστον 290 επιβεβαιωμένους νεκρούς ή αγνοούμενους από ατυχήματα με σκάφη στα θαλάσσια ύδατα της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά σε περισσότερους από 500. 

Η Υ.Α. επικροτεί τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των κρατικών αρχών, ζητά ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές να ενισχυθούν περαιτέρω - ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση διερχόμενων σκαφών. Παροτρύνουμε επίσης τα κράτη σε όλον τον κόσμο να εξετάσουν την παροχή νόμιμων εναλλακτικών λύσεων στις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές - όπως είναι η αύξηση των περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης, η ταχεία μετεγκατάσταση και η είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπλέον, παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τα ποινικά ή αποτρεπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ατόμων που αναζητούν ασφάλεια. 

Σχεδόν 37.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από μέλη προσωπικού της Υ.Α. στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη με τους Σύρους να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα (18.655) ενώ ακολουθούν οι Ερυθραίοι (4.673), οι Σομαλοί (2.380) και οι Ιρακινοί (3.105). Ωστόσο, δεν έχουν καταχωρηθεί όλοι οι αιτούντες άσυλο. Πολλοί ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες - σε υπερκορεσμένα καταλύματα με ελάχιστη νόμιμη πρόσβαση στην απασχόληση - ενώ έχουν πληγεί και εκτοπιστεί περαιτέρω από την παρούσα αναταραχή στη Λιβύη.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html?L=fyltygfn
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.