United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται για την εξομάλυνση των δεινών συνθηκών στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Λιβύης

29 April 2015

© REUTERS/A.Jadallah

Στη Λιβύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της έχουν καταφέρει να παράσχουν βοήθεια σε ένα τμήμα από τους 1.242 ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα από μη αξιόπλοα πλοιάρια ή που συνελήφθησαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τρίπολη τις τελευταίες 10 ημέρες, η πλειοψηφία των οποίων έχουν σταλεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών. 

Ανάμεσα σε όσους έχουν σταλεί σε κέντρα κράτησης ανήκει μια ομάδα άνω των 200 ατόμων από το Κέρας της Αφρικής οι οποίοι συνελήφθησαν στην Tajura (16 χλμ ανατολικά της Τρίπολης). Τέσσερις από αυτούς είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από μια έκρηξη φιάλης αερίου που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε άγνωστη τοποθεσία, όπου κρατούνταν από διακινητές προτού επιβιβαστούν σε πλοιάριο με προορισμό την Ευρώπη. Η ομάδα μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τρίπολη, όπου το ιατρικό προσωπικό του εταίρου της Υ.Α. στο πεδίο παρείχε ιατρική φροντίδα στα εγκαύματά τους και κανόνισε τη μεταφορά στο νοσοκομείο τεσσάρων σοβαρά τραυματισμένων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μια μητέρα 20 ετών με εκτεταμένα εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια της και τον δύο ετών γιο της με εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπό του. 

Η Υ.Α. είναι ενήμερη για τουλάχιστον 2.663 μετανάστες ή αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών) οι οποίοι είναι διανεμημένοι σε οχτώ κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη τη Λιβύη, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Μετανάστευσης (Department for Combatting Illegal Migration/DCIM) του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά πιο αυξημένος σε σχέση με τους 1.455 ανθρώπους που τελούσαν υπό κράτηση τον περασμένο μήνα. Οι κύριες εθνικότητες στα κέντρα κράτησης είναι Σομαλοί, Ερυθραίοι, Αιθίοπες και Σουδανοί καθώς και άλλων εθνικοτήτων από διάφορες χώρες της δυτικής Αφρικής. Η Υ.Α. εκτιμά ότι πλέον λειτουργούν 15 κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα. Οι αλλοδαποί στη Λιβύη είναι δυνατόν να συλληφθούν για έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων και μπορεί να μείνουν στα κέντρα κράτησης από μία εβδομάδα έως 12 μήνες. Η Υ.Α. δύναται κατ’αρχήν να οργανώσει την απελευθέρωση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί από το Γραφείο μας μέσα σε λίγες ημέρες, αν και η δυνατότητά μας  για καταγραφή των νεοαφιχθέντων στη Λιβύη είναι περιορισμένη δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας. Επίσης καταβάλλουμε προσπάθειες για την απελευθέρωση των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, όπως οι έγκυες γυναίκες, αλλά και για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης, εάν είναι δυνατόν.

Το προσωπικό της Υ.Α. και οι εταίροι της που επισκέπτονται τα κέντρα κράτησης μεταναστών αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς και υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερη ιατρική βοήθεια, για βελτίωση του συστήματος εξαερισμού και αποχέτευσης καθώς και για είδη πρώτης ανάγκης. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός  κράτησης των μεταναστών, οι συνθήκες στα υπερπλήρη κτίρια κράτησης είναι ήδη δυσχερείς. Σε ορισμένα κέντρα, περισσότερα από 50 άτομα συνωστίζονται σε δωμάτια που έχουν σχεδιαστεί για 25. Η θερμοκρασία ανεβαίνει συνεχώς, οπότε αυξάνονται και τα κουνούπια και σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή εξαερισμό υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στη μετάδοση ασθενειών. Κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών, η Υ.Α. προσφέρει βοήθεια για την εξομάλυνση των δεινών συνθηκών. Προσφέρουμε σαπούνι, εσώρουχα, ρούχα, καθώς και άλλα είδη ανάγκης στους κρατούμενους στα οχτώ κέντρα στα οποία έχουμε προς το παρόν πρόσβαση. 

Οι 36.000 περίπου πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί  από την Υ.Α. στη Λιβύη (αν και ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν στο μεταξύ μετακινηθεί αλλού), πλήττονται από την αυξανόμενη βία και την ανομία στη χώρα. Μεταξύ αυτών, η μεγαλύτερη ομάδα (18.000) είναι Σύριοι, ενώ οι Παλαιστίνιοι, οι Ερυθραίοι, οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί, και οι Σουδανοί αποτελούν επίσης σημαντικές ομάδες. Παρά τη ρευστή κατάσταση στη Λιβύη, η Υ.Α. συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο μέσω του προσωπικού της και των ΜΚΟ που είναι εταίροι της. Λειτουργούμε δύο κέντρα ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς επίσης έχουμε διευρύνει την έκταση των δράσεών μας αυτή τη χρονιά μέσω μιας κινητής ομάδας ιατρικής και κοινωνικής βοήθειας στην Τρίπολη. Λειτουργούμε επίσης ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταγραφούν, να λάβουν χρηματική βοήθεια, να ανανεώσουν έγγραφα, ή να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε κέντρα κράτησης. Στήνουμε επίσης με τη λιβυκή ακτοφυλακή μία ακόμα τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για να λαμβάνουμε πληροφόρηση στον τομέα έρευνας και διάσωσης. 

Εν τω μεταξύ, η Υ.Α. συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια διανέμοντας στρώματα, κουβέρτες, ρούχα και μαγειρικά σκεύη στους χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους Λίβυους, και παρέχει στήριξη στις δημοτικές αρχές για την παρακολούθηση του εκτοπισμού και την εκτίμηση των αναγκών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 400.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί λόγω διαφόρων κυμάτων βίας.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html?L=fyltygfn
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.