United Nations High Commissioner for Refugees

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης νέων στο θέμα των προσφύγων

©

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε  συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  (Γ.Γ.Ν.Γ.) υλοποίησε από τον Απρίλιο του 2012 ως το τέλος Μαρτίου του 2013 το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης νέων σε θέματα προσφύγων», με επίκεντρο τη διοργάνωση του βιωματικού παιχνιδιού «Περάσματα» της Ύπατης Αρμοστείας σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής.

Το πρόγραμμα, εκτός από τη συμμετοχή μαθητών και νέων στο παιχνίδι, εστίασε και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών, εκπροσώπων οργανώσεων κι εθελοντών στη διοργάνωση  των «Περασμάτων», ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή διάχυση και προώθηση του εκπαιδευτικού αυτού εργαλείου βιωματικής μάθησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν συνολικά 19 παιχνίδια των «Περασμάτων» για πάνω από 450 μαθητές και νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών (στο σχολικό περιβάλλον ή σε άλλο μη τυπικό πλαίσιο εκπαίδευσης), ενώ άλλες 3 εφαρμογές του παιχνιδιού έλαβαν χώρα στο πλαίσιο σεμιναρίων για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και νέων εμψυχωτών.  

Ανάμεσα στα αποτελέσματα του προγράμματος συγκαταλέγεται η πρώτη έκδοση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου για το παιχνίδι «Περάσματα» στα ελληνικά, που περιλαμβάνει προτάσεις για την εφαρμογή του παιχνιδιού μέσα από την εμπειρία της υλοποίησής του στο ελληνικό σχολείο, καθώς κι ένα ενημερωτικό βίντεο, που συμπληρώνει την προτεινόμενη εφαρμογή.

Τέλος, το πρόγραμμα υποστήριξε τον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους Πρόσφυγες με θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα» καθώς και την τελετή βράβευσης των μαθητών και παιδιών προσφύγων που διακρίθηκαν σε αυτόν.

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης νέων με την υποστήριξη της Γ.Γ.Ν.Γ.

Πώς είναι να πέφτουν βόμβες και να ψάχνεις τυφλωμένος από τους καπνούς να βρεις την οικογένειά σου στο πλήθος; Το ταξίδι της φυγής είναι δύσκολο, πολλοί μπορεί να τραυματιστούν στην πορεία και να μείνουν πίσω ή να μην καταφέρουν να διασχίσουν τα σύνορα μιας πιο ασφαλούς χώρας. Τι περιμένει τον πρόσφυγα πίσω από τα σύνορα; Θα του δοθεί η ευκαιρία να ξαναχτίσει τη ζωή του; Τα ερωτήματα αυτά βίωσαν πάνω από 450 μαθητές και 75 εκπαιδευτικοί κι εθελοντές  που συμμετείχαν στο  «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης νέων στο θέμα των προσφύγων» κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytika-programmata/programma-eyaisthitopoiisis-neon-sto-thema-ton-prosfygon.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.