© UNHCR / J. Björgvinsson / June 2010
Κρατούμενοι σε κέντρο κράτησης στον Έβρο.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των Αναπληρωτών Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, που αναγνωρίζει και δρομολογεί προς άμεση διευθέτηση μια σειρά από προβλήματα σχετικά με τη διοικητική κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι πέθαναν (ένας από παθολογικά αίτια και δύο λόγω αυτοκτονίας) ενόσω βρίσκονταν υπό διοικητική κράτηση, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που επέτρεπε κράτηση για χρονικό διάστημα ακόμη και πέραν των 18 μηνών, η άμεση απελευθέρωση και παραπομπή σε δομές φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων, η απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο καθώς και όσων η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, η άμεση λήψη μέτρων για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης, καθώς και η εξέταση εφαρμογής εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Υ.Α., όπως και άλλοι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί και οργανώσεις, είχε επανειλημμένα επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη διοικητική κράτηση στην Ελλάδα, τόσο ως προς τους όρους επιβολής του μέτρου αλλά και ως προς τις συνθήκες κράτησης που υπολείπονται κατά πολύ των ελάχιστων διεθνών προτύπων.
Μέχρι σήμερα, η κράτηση αντί να είναι εξαιρετικό μέτρο αποτελούσε συνήθη πρακτική, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες εγγυήσεις και διαδικασίες, ενώ ανάμεσα στους υπηκόους τρίτων χωρών που οδηγούνταν στα «προαναχωρησιακά» κέντρα βρίσκονταν πολλά άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Η αύξηση της διάρκειας κράτησης κατά τον προηγούμενο χρόνο σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά προβληματικές συνθήκες, επέτειναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Χαιρετίζοντας τις νέες εξελίξεις, η Υ.Α. επισημαίνει παράλληλα πως πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την ταχεία εξέταση και διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου όσων τελούν υπό κράτηση, καθώς και για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων παιδιών, καθόσον οι υπάρχουσες σήμερα υπολείπονται σημαντικά των αναγκών.
Η Υ.Α. παραμένει στη διάθεση των ελληνικών αρχών για να συνδράμει οποιαδήποτε προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης της διοικητικής κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, καθώς και αναζήτησης και εφαρμογής εναλλακτικών της κράτησης μέτρων.
« Επιστροφή