H σύνοψη του βιβλίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες "Οι πρόσφυγες του κόσμου: Σε αναζήτηση αλληλεγγύης" περιγράφει αναλυτικά τις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών, αναδεικνύοντας τις ολοένα μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες προκλήσεις για τους ίδιους τους εκτοπισμένους αλλά και για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών.
Από τις αλλαγές αυτές, ως κυρίαρχη πρόκληση εμφανίζεται ο εσωτερικός εκτοπισμός. Σήμερα, από τα 43 εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες αλλά εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Σε παγκόσμια κλίματα, περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, σε σύγκριση με τα 16-17 εκατομμύρια προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων εργάζονται κάτω από όλο και πιο επικίνδυνες συνθήκες. Σε πολλές χώρες, η πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη είναι δύσκολη ενώ υπάρχουν συνεχόμενες απειλές εξαιτίας των συγκρούσεων ή της εγκληματικότητας.
Το βιβλίο "Οι πρόσφυγες του κόσμου: Σε αναζήτηση αλληλεγγύης" εξετάζει αυτά τα προβλήματα καθώς και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των κρατών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν αυξανόμενες πιέσεις στο διεθνές σύστημα προστασίας των προσφύγων και μεγάλη ανάγκη για συνεργασία, αλληλεγγύη και ουσιαστική κατανομή των ευθυνών. Αρκετά κεφάλαια εστιάζουν στις αναδυόμενες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των προσφύγων λόγω της αστικοποίησης αλλά και η αναγκαστική μετακίνηση ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Η έκδοση περιγράφει επίσης τους τρόπους με τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της έχουν αναπτύξει καινοτόμες πρακτικές ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 12 εκατομμύρια ανιθαγενείς που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.
Το 80% των προσφύγων ζουν σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η διεθνής συνεργασία και η ουσιαστική αλληλεγγύη είναι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αναγκαστικού εκτοπισμού παγκοσμίως και την αποτελεσματική λειτουργία του διεθνούς συστήματος προστασίας.
H σύνοψη του βιβλίου "Οι πρόσφυγες του κόσμου: Σε αναζήτηση αλληλεγγύης" είναι διαθέσιμη μόνο ηλεκτρονικά.
« Επιστροφή