United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι Σύριοι προετοιμάζονται για το χειμώνα

12 October 2012

Καθώς ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται στα κράτη που συνορεύουν με τη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της εντείνουν τις προσπάθειές τους να προετοιμαστούν για την κακοκαιρία κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Πάνω από 64 εκ. δολάρια έχουν προϋπολογιστεί για τις προετοιμασίες εν όψει του χειμώνα σε όλη την περιοχή, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για τους εσωτερικά εκτοπισμένους Σύριους.  

Στην Ιορδανία, όπου η μέση θερμοκρασία πέφτει στους 2οC από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τα σχέδιά μας θα επικεντρωθούν σε δύο ομάδες προσφύγων – εκείνους που ζουν σε καταυλισμούς κι εκείνους που ζουν στις τοπικές κοινότητες. Από τους 105.737 που έχουν καταγραφεί ή αναμένεται να καταγραφούν ως πρόσφυγες στην Ιορδανία, το 25% βρίσκεται στον καταυλισμό Ζαάτρι και οι υπόλοιποι σε μικρές ή μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 250.000 Σύριοι ίσως χρειαστούν συνδρομή μέχρι το τέλος του έτους. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τα προγράμματα εν όψει του χειμώνα στην Ιορδανία είναι 15 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναμένεται, πολλοί από εκείνους που θα καταγραφούν τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Ιορδανία εδώ και κάποιους μήνες. Πολλοί από αυτούς τους «πρόσφυγες των πόλεων» είτε επιβιώνουν με δικούς τους πόρους είτε εξαρτώνται από τη συνδρομή των συγγενών τους ή των οικογενειών υποδοχής.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της στην Ιορδανία σκοπεύουν να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια για το χειμώνα σε τουλάχιστον 10.000 οικογένειες «προσφύγων των πόλεων» – δηλαδή, περίπου σε 50.000 άτομα. Εκτός από το υπάρχον μηνιαίο πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας για τις πιο ευάλωτες οικογένειες, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα παράσχουμε ένα επιπλέον ποσό διαχείμασης. Τα επιπλέον χρήματα θα κυμαίνονται από τα 50 έως τα 100 δηνάρια Ιορδανίας (70-140 δολάρια ΗΠΑ), ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Εάν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα κεφάλαια, η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί και στον Ιανουάριο του 2013.

Επιπλέον, η Υ.Α. θα αυξήσει την παροχή έκτακτης εφάπαξ χρηματικής επιχορήγησης (100 δηνάρια Ιορδανίας) και θα παράσχει επιπλέον χρήματα για να βοηθήσει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών, όπως για ρούχα, καύσιμα θέρμανσης και ενοικίαση καταλυμάτων. Η πλειοψηφία εκείνων που ζητούν τέτοιου είδους έκτακτη βοήθεια μέσω των τεσσάρων «γραφείων υποστήριξης» της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιορδανία δηλώνουν ότι έχουν απειληθεί με έξωση και ότι χρειάζονται συνδρομή για να πληρώσουν το ενοίκιο.

Επίσης, θα εκδώσουμε «κουπόνια βασικών αναγκών», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθορισμένα καταστήματα σε όλη την Ιορδανία, για την αγορά χειμωνιάτικων ρούχων και διάφορων χρήσιμων μη επισιτιστικών ειδών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Καταυλισμοί: Το συνεργαζόμενο με την Υ.Α. Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων έχει χαράξει μια χειμερινή στρατηγική για τον καταυλισμό Ζαάτρι, η οποία περιλαμβάνει τη διανομή ενός πακέτου βοηθείας, με σόμπες και καύσιμα, ζεστά ρούχα, θερμικές κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα, θερμοφόρες και άλλα αντικείμενα. Το πακέτο παρέχεται επιπλέον από την τακτική βοήθεια που δίνεται στους πρόσφυγες και περιλαμβάνει κουβέρτες, υποστρώματα, στρώματα, μπιτόνια, σετ κουζίνας, κουβάδες, ηλιακές λάμπες και είδη προσωπικής υγιεινής.

Επίσης, έχουν προγραμματιστεί τροποποιήσεις στις σκηνές για καλύτερη μόνωση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός προστεγάσματος σε κάθε σκηνή, το οποίο θα χρησιμεύει για να μειώνει τον αέρα, και θα παρέχει έναν ασφαλή χώρο για μια σόμπα κηροζίνης.

Την ίδια στιγμή, οι χορηγοί έχουν προσφέρει περισσότερα από 2.500 προκατασκευασμένα οικογενειακά καταλύματα, από τα οποία 300 περίπου έχουν στηθεί στον καταυλισμό. Άλλα 500 έχουν συναρμολογηθεί, τα οποία σύντομα θα παραδοθούν. Ήδη, γίνονται εργασίες στα θεμέλια και το χώρο, προκειμένου να τοποθετηθούν τα προκατασκευασμένα καταλύματα όταν φτάσουν εκεί. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί για τον καταυλισμό ένα σύστημα αποχέτευσης, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή απορροή της βροχής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Λίβανος: Επί του παρόντος, στο Λίβανο υπάρχουν  94.213 Σύριοι που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν. Όλοι ζουν στην τοπική κοινότητα. Είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να συγκεντρώνεται στο βόρειο Λίβανο (55%) και στην κοιλάδα Μπεκάα (41%). Περισσότεροι από τους μισούς νοικιάζουν το κατάλυμά τους, πληρώνοντας σχετικά υψηλές τιμές για διαμονή. Άλλοι ζουν με οικογένειες που τους φιλοξενούν, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κοινοτικά κέντρα και άλλες δομές.

Η παροχή επαρκούς καταλύματος αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις συνεχείς νέες αφίξεις, την έλλειψη διαθέσιμων ενοικιαζόμενων οικημάτων, τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις στις σχετικά φτωχές περιοχές όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες, καθώς και τις δυσκολίες στην εξασφάλιση έγκρισης για τη χρήση και την αποκατάσταση κενών κτιρίων και αχρησιμοποίητης γης. Οι κοινότητες του Λιβάνου υποδέχτηκαν γενναιόδωρα τους Σύριους γείτονές τους, όμως αυτή η γενναιοδωρία πρέπει να βρει υποστήριξη, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες, καθώς ο πληθυσμός των προσφύγων αυξάνεται και πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες.

Στο Λίβανο, το σχέδιο διαχείμασης έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι ο αυξανόμενος προσφυγικός πληθυσμός θα διαθέτει καταλύματα, ότι τα καταλύματα θα παρέχουν επαρκή προστασία από το κρύο και ότι οι πρόσφυγες θα έχουν αρκετά καύσιμα, ζεστά ρούχα και άλλη μη επισιτιστική βοήθεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα διαχείμασης στο Λίβανο είναι 14,1 εκ. δολάρια.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προϋπολογίσει 4,7 εκ. δολάρια, για ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει χρηματική βοήθεια για το ενοίκιο σε περίπου 3.000 οικογένειες, ανακαινίσεις στα σπίτια των 1.500 οικογενειών υποδοχής, παροχή 150 ημιτελών κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων στέγασης σε 1.300 οικογένειες, 1.000 προσωρινά καταλύματα για όσους έχουν επείγουσα ανάγκη, καθώς και προκατασκευασμένα καταλύματα  μέχρι και για 250 οικογένειες.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα καταλύματα θα είναι ασφαλή από τις καιρικές συνθήκες, η βοήθεια θα επεκταθεί σε 3.630 νοικοκυριά, μέσω δραστηριοτήτων όπως η τοποθέτηση στέγης σε ημιτελή σπίτια, η παροχή υλικών προστασίας κι εργατικού δυναμικού (αν απαιτείται) ώστε οικήματα ακατάλληλα για κατοίκηση να ετοιμαστούν για διαχείμαση, καθώς και η παροχή ενισχυμένων σκηνών στους πρόσφυγες που ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς.  

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα έχουν αρκετές προμήθειες σε μη επισιτιστικά είδη για να περάσουν τους κρύους μήνες, έχουμε προϋπολογισμό 8,4 εκ. δολάρια για την προσφορά καυσίμων θέρμανσης σε 26.000 νοικοκυριά, για 3.000 θερμοσίφωνες και φούρνους, για 32.000 χειμωνιάτικες κουβέρτες, καθώς και για 60.000 κουπόνια των 25 δολαρίων για την αγορά χειμωνιάτικων ρούχων.

Στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 170.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 96.000 διαμένουν σε καταυλισμούς σε επτά επαρχίες. Περίπου 70.000 ζουν σε αστικές περιοχές, κυρίως στις επαρχίες κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το τελευταίο Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης για την Τουρκία προβλέπει την υποστήριξη από την Υ.Α. έως και 280.000 Σύριων, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τη διαχείριση των καταυλισμών έχει αναλάβει η τουρκική κυβέρνηση, το συντονισμό η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών (AFAD) και την υλοποίηση  η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος (TRCS). Όλες οι ανάγκες στους καταυλισμούς ικανοποιούνται από αυτούς τους φορείς. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα υπόλοιπα γραφεία του ΟΗΕ στην Τουρκία  παρέχουν στήριξη στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μια ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας επισκέφθηκε όλους τους καταυλισμούς  της περιοχής και συζήτησε τον προγραμματισμό του χειμώνα, αρχικά με το τοπικό προσωπικό κι έπειτα με αξιωματούχους στην Άγκυρα. Επί του παρόντος, έχει τεθεί υπό εξέταση μία σειρά επιλογών για στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προκατασκευασμένων σπιτιών σε καταυλισμούς που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Στον καταυλισμό Οντζουπινάρ του Κιλίς ήδη έχουν τοποθετηθεί κάποια προκατασκευασμένα σπίτια. Απαιτούνται περισσότερα.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών (AFAD) μαζί με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο (TRCS) έχουν σχεδιάσει μια χειμερινή σκηνή κι έχουν παραγγείλει 30.000, από έναν τοπικό προμηθευτή. Επίσης, έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση προστεγασμάτων για το χειμώνα, η αναβάθμιση και η περεταίρω στεγανοποίηση των υφιστάμενων σκηνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της σε μια σειρά τομέων, που περιλαμβάνουν τις προμήθειες, τις τεχνικές προδιαγραφές για διάφορα είδη εξοπλισμού, την κατάρτιση των πακέτων μη επισιτιστικής βοήθειας, την παροχή της βοήθειας αυτής  και τη διαχειριστική υποστήριξη. Επιπλέον, διεξάγονται συζητήσεις για να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων των πόλεων, οι οποίοι μπορεί τελικά να ζητήσουν κατάλυμα σε καταυλισμούς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο Ιράκ, ο αριθμός των Σύριων που ζητούν άσυλο πλέον ξεπερνά τις 39.000, συμπεριλαμβανομένων 31.863 στην περιοχή του Κουρδιστάν και 7.173 στο Al-Qaem της επαρχίας Ανμπάρ.

Έχουν δημιουργηθεί τρεις καταυλισμοί:  ένας στο Domiz στα βόρεια, με περίπου 13.000 πρόσφυγες, και δύο στο Αl-Qaem, οι οποίοι στεγάζουν περίπου 7.000 άτομα. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες στεγάζονται αλλού, είτε σε οικογένειες είτε σε δημόσια κτίρια, αναμένοντας τη δημιουργία νέων καταυλισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός για 10.000 άτομα στο Domiz κι ενός άλλου για 20.000 στο Αl-Obaibi της επαρχίας Ανμπάρ.

Στις προετοιμασίες της Ύπατης Αρμοστείας εν όψει του χειμώνα, προτεραιότητα έχουν οι πρόσφυγες των καταυλισμών. Ακλουθούν τα προγράμματα για όσους ζουν στην κοινότητα και με οικογένειες υποδοχής. Τα σχέδια διαχείμασης περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των σημερινών ελαφριών σκηνών στο Al-Qaem με 1.230 οικογενειακές σκηνές, την παροχή θέρμανσης, καυσίμων, θερμικών κουβερτών και παπλωμάτων, καθώς και την αντικατάσταση των σκηνών που στεγάζουν σχολεία με θερμαινόμενες προκατασκευασμένες αίθουσες. Πακέτα βοήθειας που περιέχουν μη επισιτιστικά είδη θα διανεμηθούν σε όλες τις νεοαφιχθείσες οικογένειες.

Χειμερινή βοήθεια θα δοθεί και σε 12.000 ευάλωτους πρόσφυγες των πόλεων. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η παροχή κηροζίνης για διάστημα τριών μηνών, μαζί με δύο θερμικές κουβέρτες ανά άτομο. Ανάλογα με τους πόρους της, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να υποστηρίξει περίπου 2.500 οικογενειών υποδοχής, μέσω χρηματικών επιχορηγήσεων για την αγορά 100 λίτρων κηροζίνης ανά οικογένεια το μήνα, για τρεις μήνες.

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων διαχείμασης στο Ιράκ υπολογίζεται σε 3.694.500 δολάρια.

Στη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία αποτελεί τμήμα της κοινής διυπηρεσιακής ανθρωπιστικής ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών. Πλέον, οι προετοιμασίες για το χειμώνα αποτελούν προτεραιότητα, καθώς η έναρξη της περιόδου κακοκαιρίας θέτει επιπλέον δυσκολίες σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους, ιδιαίτερα στους εκτοπισμένους. Πολλοί από αυτούς έχουν ξεριζωθεί αρκετές φορές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαθέτει σήμερα περισσότερους από 350 υπαλλήλους και τρία γραφεία σε όλη τη Συρία, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουμε σημαντικά στη συνολική διυπηρεσιακή ανθρωπιστική προσπάθεια για τους Σύριους στη χώρα. Στους τρεις επόμενους μήνες, ένα πρόγραμμα της Υ.Α. με τίτλο «Κρατώντας ζεστές τις οικογένειες» και προϋπολογισμό 32,4 εκ. δολαρίων θα εξυπηρετήσει 500.000 Σύριους. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην αποκατάσταση των κοινόχρηστων καταλυμάτων, στη διανομή μη επισιτιστικής βοήθειας και στην παροχή εφάπαξ χρηματικής βοήθειας για τις ευάλωτες ομάδες. Σήμερα, υπολείπονται 12 εκ. δολάρια για να είμαστε σε θέση να το χρηματοδοτήσουμε. Τα χρήματα απαιτούνται επειγόντως, αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε έγκαιρα όλες τις δράσεις διαχείμασης, πριν από την έναρξη της κακοκαιρίας.

Σχεδιάζουμε την αποκατάσταση 120 κοινόχρηστων κέντρων για τη στέγαση εκτοπισμένων. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία χωρισμάτων σε δωμάτια και την εγκατάσταση παραθύρων και πορτών, τη θέρμανση κοινόχρηστων χώρων, την παροχή νερού και αποχέτευσης, και τις κοινόχρηστες κουζίνες.

Η κατανομή μη επισιτιστικής βοήθειας θα περιλαμβάνει την παροχή του καθιερωμένου οικογενειακού πακέτου βοήθειας, αλλά με περισσότερα στρώματα, κουβέρτες και παπλώματα για βαρύ χειμώνα. Μέχρι σήμερα, αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν φθάσει σε 200.000 ανθρώπους σε όλη τη Συρία, χάρη στην υποστήριξη της κοινότητας των δωρητών. Ανάλογα με τη χρηματοδότηση, σχεδιάζουμε να παραδώσουμε βοήθεια σε επιπλέον 300.000 άτομα έως το τέλος του έτους.

Επίσης, θα παρέχουμε σε εκτοπισμένους Σύριους χρηματική βοήθεια για να καλύψουν τα έξοδα του χειμώνα, όπως τη θέρμανση και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι σήμερα, πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν λάβει τέτοια υποστήριξη στο Αl Nabek, νότια της Χομς.
Οι πρόσφυγες σε αριθμούς

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν 340.945 πρόσφυγες από τη Συρία σε περιοχές που συνορεύουν με τη χώρα.

  • Ιορδανία: Οι Σύριοι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν είναι 105.737.
  • Λίβανος: Συνολικός αριθμός των Σύριων προσφύγων: 94.213 (συμπεριλαμβανομένων 30.297 που περιμένουν να καταγραφούν).
  • Ιράκ: Συνολικός αριθμός των Σύριων προσφύγων: 39.036, συμπεριλαμβανομένων 31.863 Σύριων που φιλοξενούνται στην περιοχή του Κουρδιστάν. Από τον Ιούνιο του 2012, 44.883 Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για το Ιράκ.
  • Τουρκία: (με βάση στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου) Συνολικός αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί και λαμβάνουν βοήθεια σε καταυλισμούς από την κυβέρνηση της Τουρκίας: 96.397.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.