United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η ένταση και τα ψυχικά τραύματα αυξάνονται μετά τον τυφώνα στις Φιλιππίνες

13 November 2013

Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.

Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια καταφθάνει με αργό ρυθμό στους επιζώντες του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, λαμβάνουμε αναφορές από τους εταίρους μας στην κυβέρνηση και άλλες πηγές ότι η ένταση και τα ψυχικά τραύματα αυξάνονται στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ ευάλωτων γυναικών και παιδιών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συν-διαχειρίζεται τα θέματα Προστασίας μαζί με το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής ανταπόκρισης εκτάκτου ανάγκης. Το προσωπικό μας έχει επικοινωνήσει με τις τοπικές αρχές και άλλους εταίρους στον τομέα της προστασίας στις εννέα πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αξιολογήσει τη σωματική ασφάλεια των επιζώντων, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, ασχολούμαστε με το ζήτημα της προστασίας των γυναικών, των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι μειονότητες.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι ο τυφώνας έχει εκτοπίσει περισσότερα από 800.000 άτομα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κατά μήκος της ακτογραμμής κινδυνεύουν από περαιτέρω πλημμύρες, λόγω της νέα καταιγίδας που έφτασε στα παράλια την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου. Κάποιοι από τους εκτοπισμένους προτιμούν να μείνουν στα μερικώς κατεστραμμένα σπίτια τους παρά στα περισσότερα από 1.400 κέντρα εκκένωσης. Άλλοι έχουν στήσει αυτοσχέδιες σκηνές κοντά στις εστίες τους.

Οι επιζώντες χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, ρούχα και πλαστικά καλύμματα. Ωστόσο, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, οι κατεστραμμένες γέφυρες και τα συντρίμμια που δεν έχουν απομακρυνθεί εμποδίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην υποχώρηση του νόμου και της τάξης, καθώς απελπισμένοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα για τρόφιμα και νερό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπους που καταστρέφουν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κλέβουν είδη πρώτης ανάγκης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δίκαιη διανομή της βοήθειας, η παράδοσή της θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με την εθνική κυβέρνηση –η οποία ηγείται της συνεργασίας στη διαχείριση της κρίσης– και μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι επιζώντες που φέρουν ψυχικά τραύματα θα πρέπει να λάβουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επαφή με τις κοινότητες στο πεδίο, ώστε να υπάρχει ακριβής πληροφόρηση για τα θέματα προστασίας. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της παρακολούθησης κάθε περιστατικού και θα δημιουργήσει ένα σύστημα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, που θα επικεντρώνεται στους επιζώντες.  

Η σημερινή κατάσταση θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο ανθρώπους που είναι ήδη ευάλωτοι. Γυναίκες και παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους, εκθέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης. Καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η ηλεκτροδότηση, η έλλειψη φωτισμού καθιστά πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τα παιδιά στο σπίτι και στα κέντρα εκκένωσης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Η Υ.Α. εξετάζει τη διανομή ηλιακών φανών, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος της έμφυλης βίας και να ενισχυθεί η προστασία των εκτοπισμένων οικογενειών. Επίσης, έχουμε θέσει στη διάθεση των πολιτών τα ήδη υπάρχοντα στη χώρα αποθέματά μας σε πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για 1.400 οικογένειες. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα προστεθούν σε αυτά τα αγαθά αερομεταφερόμενα φορτία με σκηνές και ανθρωπιστική βοήθεια για 16.000 οικογένειες.
Κύριος στόχος της Υ.Α., ως συν-διαχειρίστριας θεμάτων Προστασίας, είναι να προσφέρει βοήθεια στο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης, και άλλες σε σχετικές αρχές, όπως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές.

Το προσωπικό μας προσφέρει ειδικευμένες γνώσεις και τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας. Επίσης, σκοπεύει να βοηθήσει την κυβέρνηση να διασφαλίσει την καθιέρωση ενός συστήματος για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε δικαιολογητικά και βασικές υπηρεσίες από την πολιτεία.

Η πρώτη αερομεταφορά βοήθειας της Υ.Α. από το Ντουμπάι προς Κεμπού έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου. Επίσης, έχουμε αναπτύξει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στις Φιλιππίνες, που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες στον τομέα της Προστασίας. Αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένουμε περισσότερες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.