United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Τρία άτομα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη μετά από επίθεση εναντίον αλλοδαπών

28 September 2011

©UNHCR/K. Kehayioylou
Ο Ρ.Α. νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Σωτηρία", μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε στην Πλατεία Αττικής.

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου  - Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε τον Ρ.Α., Αφγανό αιτούντα άσυλο, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Ρ.Α. είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τρεις μέρες νωρίτερα, με εσωτερική αιμορραγία στο θώρακα, την κοιλιακή χώρα και την πλάτη που σύμφωνα με τη δικογραφία έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο. Όπως όλα δείχνουν ήταν μία ακόμη επίθεση με ρατσιστικά  κίνητρα.

«Παραλίγο να τον χτυπήσουν στην καρδιά», λέει ο Α.Α., φίλος του Ρ.Α. Και οι δύο ανήκουν στη φυλή των Χαζάρα, μια από τις φυλές του Αφγανιστάν πολλά μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις στη χώρα τους.  Στο πλευρό του Ρ.Α. στο νοσοκομείο βρίσκονταν πάντα κάποιοι συμπατριώτες του. Εκεί όμως βρίσκονταν και Έλληνες συνάδελφοί του από την τεχνική εταιρεία όπου εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο 24-χρονος Ρ.Α., σε άπταιστα ελληνικά, δυσκολεύεται από τον πόνο αλλά μας μιλάει για το περιστατικό:
«Ήταν Παρασκευή (16/9) βράδυ, γύρω στις 9 μ.μ.. Στεκόμουν μπροστά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας μου μαζί με δύο φίλους μου. Και οι τρεις μοιραζόμαστε το ίδιο διαμέρισμα. Περιμέναμε έναν ακόμα φίλο μας για να πάμε για ποδόσφαιρο».

Ξαφνικά, ένα χαλαρό βράδυ Παρασκευής μεταμορφώθηκε σε κόλαση. Περίπου 15 άντρες και μία γυναίκα πλησίασαν τους τρεις φίλους και άρχισαν να φωνάζουν. «Από πού είστε; Πηγαίνετε αμέσως πίσω στη χώρα σας! Φύγετε! Έξω από εδώ! Δεν σας θέλουμε. Στα τσακίδια! Πόσοι μένετε στο ίδιο διαμέρισμα;»

Κλώτσησαν έναν από τους φίλους του, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει. Ο δεύτερος διέφυγε αλλά ο Ρ.Α. παγιδεύτηκε για λίγα λεπτά και τότε ήταν που άρχισαν να τον χτυπούν με  ιδιαίτερη   μανία.

«Ήταν μία από τις καθημερινές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή με θύματα Αφγανούς, κυρίως πρόσφυγες,» ανέφερε στην Ύπατη Αρμοστεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νοσοκομείο η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος του Ρ.Α..

«Ο Αφγανός μάρτυρας και παθών, τους αναγνώρισε και απαίτησε από την αστυνομία την σύλληψή τους. Για πρώτη φορά οι δράστες οδηγήθηκαν στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη.» δήλωσε η Ευγενία Κουνιάκη η οποία έχει την αίσθηση ότι οι Αφγανοί αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Οι κατηγορίες για τους τρεις, σύμφωνα με τη δικογραφία,  είναι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού» επεσήμανε η Ευγενία Κουνιάκη. «Τα δύο από αυτά τα άτομα – η μία είναι γυναίκα – εκτιμάται ότι συνδέονται με το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 12 Δεκεμβρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης.  

Μόλις μερικά λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρ.Α. και των δύο φίλων του, λίγα τετράγωνα πιο μακριά, ο Γ.Ρ., ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, δέχτηκε άγρια επίθεση και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Λίγο έλειψε να χάσει την όρασή του.

Εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα στην πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Γιονούς Μοχαμαντί, απέστειλε στον Πρωθυπουργό και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης επιστολή, στην οποία απαριθμεί τα περιστατικά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Καταγγέλλει καθημερινές βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα θύματα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, ανέφερε στην Ύπατη Αρμοστεία: «Τα περισσότερα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο όχι μόνο δεν εξιχνιάζονται αλλά ούτε καν καταγράφονται ως τέτοια.  Δεκάδες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας προσώπων μένουν στο σκοτάδι. Η αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης είναι μια τεράστια πρόκληση. »
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραπομπή των δραστών ρατσιστικής βίας στη δικαιοσύνη, όπως και να διασφαλιστεί ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα συμβούν στο μέλλον. Παρόλα αυτά, τόσο η σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσο και η μη ελεγχόμενη παρουσία αλλοδαπών, που είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση πολλών υπηκόων τρίτων χωρών στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν και επιδεινώνουν μια ήδη τεταμένη και συναισθηματικά βεβαρημένη κατάσταση.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μία δυσανάλογη εισροή ατόμων χωρίς χαρτιά, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Υιοθετήθηκαν μεν νόμοι για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα για να υπάρξει συμμόρφωση με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η χώρα έχει δεχτεί οξεία κριτική από πολλούς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πιο πρόσφατη τη δήλωση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ότι  μπορεί να παραβιαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο εάν αυτοί επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του συστήματος ασύλου της ώστε να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, συμπληρώνοντας «Όμως ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης του ασύλου δεν αποτελεί πανάκεια. Σε καιρούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης συνηθίζεται ν να αναζητούν ορισμένοι αποδιοπομπαίους τράγους, και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση της κατάστασης από ακραίους κύκλους». «Η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία πρέπει να δείξουν μηδέν ανοχή στη ρατσιστική βία», συμπλήρωσε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Καίτη Κεχαγιόγλου, Γραφείο Υ.Α. στην Ελλάδα

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html?L=fyltygfn
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.