© UNHCR/A.Duclos
Εργάτες ξεφορτώνουν πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας από αυτό το Boeing 747 μέσα στο Σαββατοκύριακο
ΓΕΝΕΥΗ - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει ανησυχία για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αλλοδαπούς που μπορεί να έχουν παγιδευτεί στη Λιβύη.
"Δεν υπάρχουν αεροπλάνα και πλοία για την απομάκρυνση των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους και φτώχεια," ανέφερε ο Γκουτέρες, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες όλων αυτών των ευάλωτων ανθρώπων και όχι μόνο των δικών τους πολιτών. "Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αισθάνονται στοχοποιημένοι, φοβισμένοι και δεν έχουν καθόλου πόρους".
Η Λιβύη υπήρξε παραδοσιακά μια χώρα διαμετακόμισης και προορισμού για τους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναγνωρίσει 8.000 Παλαιστινίους, Ιρακινούς, Σουδανούς, Αιθίοπες, Σομαλούς και Ερυθραίους πρόσφυγες. Άλλοι περίπου 3.000 ζητούσαν άσυλο ενώ χιλιάδες ακόμη που δεν είχαν πρόσβαση στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας πιθανόν βρίσκονται στη χώρα. "Οι Αφρικανοί φαίνεται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα καθώς τους υποψιάζονται για ξένους μισθοφόρους," δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής. "Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές μέρος."
Η Ύπατη Αρμοστεία αναλαμβάνει δράση στα σύνορα της Τυνησίας και της Αιγύπτου, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν την τεράστια εισροή χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα έως τώρα και συνεχώς καταφθάνουν χιλιάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι, αν και κατορθώνει να διαφύγει κι ένας μικρός αριθμός Λίβυων και άλλων εθνικοτήτων. Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για το γεγονός ότι μόνο πολύ λίγοι πρόσφυγες έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.
Στο μεταξύ, τα μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στην Τρίπολη κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που κατορθώνουν να φτάσουν ή να έρθουν σε επαφή με το γραφείο μας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία που δουλεύουν ως εργάτες στη Λιβύη. Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσορίζει τις σημαντικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις χώρες καταγωγής για να διευκολυνθεί η επιστροφή αυτών των αποκλεισμένων μεταναστών στην πατρίδα τους με την υποστήριξη του ΔΟΜ.
"Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση σε όλες τις γειτονικές κυβερνήσεις στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορα από γης, αέρος και θαλάσσης για όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Λιβύη," τόνισε ο Γκουτέρες. "Σε όλους όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στις περιοχές αυτές χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται."
Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις κυβερνήσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου για την πολιτική ανοικτών συνόρων που εφαρμόζουν και έκανε και πάλι έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνδράμει.
Για δωρεές:
Τηλ.: 210 6726296
ALPHABANK 101-00-2002055436
IBΑΝ GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436
EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 139/920033-95
IBAN GR95 0110 1390 0000 1399 2003 395
« Επιστροφή