©Franco Lannino/ANSA
Πλοιάριο με πρόσφυγες φτάνει στη Λαμπεντούζα από τη Βόρειο Αφρική. Το πλοιάριο που βυθίστηκε την Τετάρτη προσπάθησε να κάνει το ίδιο ταξίδι.
ΓΕΝΕΥΗ – Βαθιά συγκλονισμένοι δήλωσαν την Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., Αντζελίνα Ζολί για τον πνιγμό, σύμφωνα με πληροφορίες, 213 ανθρώπων στην ταραγμένη θάλασσα περίπου 60 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Ιταλίας.
Σύμφωνα με επιζήσαντες, η ομάδα, ανάμεσά τους άνθρωποι από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Ακτή του Ελεφαντοστού, αναχώρησαν από τη Λιβύη πριν από τέσσερις ημέρες σε μια προσπάθεια να φτάσουν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Όπως είπαν στην Υ.Α., μεταξύ των νεκρών είναι πολλές γυναίκες και παιδιά. Η Ιταλική Ακτοφυλακή διέσωσε 47 ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, η μία έγκυος.
«Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν πρόσφυγες δύο φορές», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Εγκατέλειψαν τις χώρες τους λόγω του πολέμου και των διώξεων και τώρα, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ιταλία, έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους.»
Το συμβάν είναι ιδιαίτερα θλιβερό, δήλωσε ο Γκουτέρες, σε μια περίοδο που η Υ.Α. και άλλες οργανώσεις παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν δια ξηράς τη Λιβύη. «Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι περιπολούν στη Μεσόγειο Θάλασσα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βοηθούν σκάφη σε κατάσταση κινδύνου».
«Έχοντας μόλις συναντήσει οικογένειες που εγκατέλειψαν τη Λιβύη εξαιτίας της βίας, νιώθω βαθιά οδύνη για τον χαμό τόσων ανθρώπων που προσπαθούσαν απλώς να διαφύγουν τον πόλεμο και να βρουν καταφύγιο. Η γνώση ότι στο πλοιάριο επέβαιναν και παιδιά κάνει την οδύνη μεγαλύτερη», δήλωσε η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., Αντζελίνα Ζολί, η οποία ολοκλήρωσε χθες ένα διήμερο ταξίδι στην Τυνησία.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρούμε τρόπους διασφάλισης μιας ασφαλούς εξόδου από τη Λιβύη για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά», πρόσθεσε η Τζολί, η οποία επισκέφθηκε τη μεθόριο της Τυνησίας με τη Λιβύη.
Η Λιβύη υπήρξε παραδοσιακά διαμετακομιστικός σταθμός και χώρα προορισμού προσφύγων. Η Υ.Α. έχει αναγνωρίσει 8.000 Παλαιστίνιους, Ιρακινούς, Σουδανούς, Αιθίοπες, Σομαλούς και Ερυθραίους πρόσφυγες στο εσωτερικό της Λιβύης. Ακόμα 3.000 είχαν αιτηθεί άσυλο ενώ χιλιάδες άλλοι, που δεν είχαν πρόσβαση στο γραφείο της Υ.Α. στην Τρίπολη, πιστεύεται πως βρίσκονταν στη χώρα.
Ιδιαίτερο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζουν άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική καθώς εκλαμβάνονται εσφαλμένα ως ξένοι μισθοφόροι. Πολλοί καταφεύγουν σε λύσεις απελπισίας προκειμένου να διαφύγουν.
« Επιστροφή