United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει το άσυλο στην Ελλάδα

26 October 2010

©UNHCR/Ketty Kehayioylou
Μετανάστες, ανάμεσά τους και πιθανοί αιτούντες άσυλο, στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Έβρου.

Ενημερωτικό Σημείωμα 26ης Οκτωβρίου 2010

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την ανάπτυξη Συνοριακών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης της FRONTEX, της Υπηρεσίας της Ε.Ε. για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων, ώστε να βοηθήσουν στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν το κύριο σημείο εισόδου στην Ε.Ε. για παράτυπα εισερχόμενους μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, εκατοντάδες άτομα διασχίζουν αυτά τα σύνορα σε καθημερινή βάση ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται κάθε μήνα. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, 44 άνθρωποι πνίγηκαν φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το ποτάμι του Έβρου ενώ ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερος. Η τελευταία αναφορά για αγνοούμενο έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Από αυτούς που καταφέρνουν εν τέλει να περάσουν απέναντι, κάποιοι επιστρέφονται στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανθρωπιστική κρίση στην ελληνική πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων κρατούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ύστερα από επίσκεψή του στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, η παροχή υπηρεσιών όπως στέγασης, ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι απαραίτητη.

Αναγνωρίζοντας την αδήριτη ανάγκη για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η Υ.Α. προειδοποιεί παράλληλα ότι οι ανάγκες για άσυλο δεν θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Η Υ.Α. καλεί τις ομάδες της FRONTEX να εξασφαλίσουν ότι θα εντοπίζονται και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αρχές όσα άτομα αναζητούν διεθνή προστασία. Αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα, αφού το σύστημα παροχής ασύλου δεν λειτουργεί σωστά. Η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη ενώ, σύμφωνα με τα όσα έχει άμεσα παρατηρήσει η Υ.Α., η ίδια η διαδικασία δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει τα άτομα που χρήζουν προστασίας. Για αυτούς τους λόγους, η Υ.Α. συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές αρχές και με Ευρωπαίους εταίρους για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Η Υ.Α. καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τη διαδικασία ασύλου. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Η Υ.Α. καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, επισπεύδοντας τη παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση ώστε να εκσυγχρονίσει το σύστημα ασύλου. Στο μεταξύ, η Υ.Α. συνεχίζει να καλεί τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη να μην στέλνουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html?L=xykzzqgq
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.