©UNHCR/J.Björgvinsson
Αιτούντες άσυλο περνούν από συνέντευξη στην Αθήνα.
Ενημερωτικό Σημείωμα 21ης Σεπτεμβρίου 2010
Γενεύη, 21 Σεπτεμβρίου - Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει επειγόντως την υλοποίηση της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα του ασύλου, εν όψει της συνεχιζόμενης απουσίας στη χώρα ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
«Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα δύσκολες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας. Όπως ανέφερε, η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια ενώ πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ζουν στο δρόμο.
Το σύστημα καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα δεν λειτουργεί σωστά και σαν αποτέλεσμα, άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια. «Πρόκειται για μια κατάσταση ‘ανθρωπιστικής κρίσης’, η οποία δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Έντουαρντς.
Τόνισε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τα σχέδια της Ελλάδας να προωθήσει μια ευρύτερη αναμόρφωση του συστήματος ασύλου στη χώρα, παρά τις υφιστάμενες οικονομικές προκλήσεις.
«Κάνουμε επίσης έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της», ανέφερε. «Έως ότου η διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα, η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει το αίτημά της προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ». Σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται στην Ευρώπη πρέπει να στέλνονται πίσω στη χώρα όπου υπέβαλαν το αίτημά τους.
Τη Δευτέρα (20/9), με ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Human Rights Watch» κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία να παρέμβει και να αναλάβει την ευθύνη για τη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, εν όψει αυτών των προβλημάτων. Όπως σημείωσε ο Έντουαρντς, η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει υπόψη αυτή τη σύσταση αλλά τονίζει ότι την ευθύνη για το άσυλο φέρει το κράτος και, ως μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να έχει νόμους και διαδικασίες για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τους αιτούντες άσυλο.
Επιπλέον:
-Γενικές Πληροφορίες σχετικά με την Προστασία των Προσφύγων στην Ελλάδα.
« Επιστροφή