United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Αντζελίνα Τζολί συναντά στη Βοσνία οικογένειες εκτοπισμένων που προσπαθούν ακόμα να βρουν ένα σπίτι

© UNHCR/Aziz
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης Αντζελίνα Τζολί και ο σύντροφός της Μπραντ Πιτ επισκέπτονται πρόσφυγες κοντά στην πόλη Βίζεγκραντ της ανατολικής Βοσνίας.

No. 06/10

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Σαράγεβο - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (5/4), μαζί με τον σύντροφό της Μπραντ Πιτ, εσωτερικά εκτοπισμένους και επαναπατριζόμενους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το ταξίδι της Τζολί γίνεται 14 χρόνια έπειτα από το τέλος του πολέμου που ρήμαξε αυτή τη βαλκανική χώρα. Η γνωστή ηθοποιός έκανε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της τελευταίας της ταινίας ώστε να προβάλει τη δεινή θέση 113.000 Βόσνιων εκτοπισμένων από τα σπίτια τους και 7.000 προσφύγων από την Κροατία, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συλλογικά κέντρα, συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η Τζολί επισκέφθηκε ένα συλλογικό κέντρο στην πόλη Γκόραζντε, όπου εκτοπισμένοι και πρόσφυγες ζουν σε ετοιμόρροπα καταλύματα. Δεν λαμβάνουν παρά ελάχιστη στήριξη ενώ πολλοί από αυτούς αισθάνονται τελείως ανήμποροι. Στη συνέχεια, η Τζολί πήγε σε ένα χωριό κοντά στο Βίζεγκραντ, όπου επισκέφθηκε μία οικογένεια και μίλησε μαζί της για την επιστροφή της σε μια περιοχή όπου διαπράχθηκαν κάποιες από τις χειρότερες θηριωδίες του πολέμου. Η Τζολί είπε πως άντλησε «έμπνευση από τις οικογένειες αυτές. Παρά τη ζοφερή πραγματικότητα της ταραγμένης ζωής τους, επιδεικνύουν μια απίστευτη αποφασιστικότητα να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους». Η Τζολί ταξίδεψε στη συνέχεια στην πόλη Ρογκάτιτσα όπου επισκέφθηκε εκτοπισμένους ανθρώπους σε ένα άλλο συλλογικό κέντρο το οποίο στερείται βασικών παροχών, όπως το τρεχούμενο νερό.

Την περίοδο 1992-95, ενόσω μαινόταν ο πόλεμος, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη Βοσνία. Ο εκτοπισμός αυτός κατέστρεψε τότε πολλές ζωές και ο πόνος συνεχίζεται για πολλούς μέχρι σήμερα. Κάποιοι από τους ανθρώπους που συνάντησε η Τζολί στη διάρκεια της επίσκεψής της μίλησαν για τις φρικτές εμπειρίες που βίωσαν, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και βασανιστηρίων. «Έχω το σώμα μου, αλλά δεν έχει πια ψυχή», της είπε μια γυναίκα.

«Βλέποντας τους ανθρώπους αυτούς και ακούγοντας τις ιστορίες τους, δεν μπορώ παρά να τονίσω ιδιαίτερα την ανάγκη να επικεντρωθούμε στα πλέον ευάλωτα μέλη του πληθυσμού», δήλωσε η Τζολί προσθέτοντας πως «… θέτοντας τέλος στον εκτοπισμό και διασφαλίζοντας μία ποιότητα ζωής, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση της προόδου και της μακροχρόνιας σταθερότητας». 

Η Τζολί συναντήθηκε και με μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας που της εξέθεσαν προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης όσων παραμένουν εκτοπισμένοι. «Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι ακόμα εκτοπισμένοι», δήλωσε η Τζολί προσθέτοντας πως «… μόνο τότε θα καταφέρουμε πραγματικά να κλείσουμε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας». Παρότι αυτή η επίσκεψή της ήταν σύντομη, η Τζολί είπε πως ελπίζει «να επιστρέψει σε αυτή την όμορφη χώρα σύντομα, και να συναντηθεί με πολιτικούς εκπροσώπους ώστε να συζητήσει περαιτέρω τις λύσεις που χρειάζονται τόσο πολύ». Κοιτάζοντας στο μέλλον, σημείωσε πως «η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά τερματίζοντας τον εκτοπισμό και αξιοποιώντας περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Η τοπική ηγεσία έχει την τελική ευθύνη να διασφαλίσει με τις επιλογές της πως αυτό θα συμβεί». 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html?L=xykzzqgq
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.