United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται καταυλισμό προσφύγων στο Νταντάαμπ της Κένυας

No. 36/09

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009


ΝΤΑΝΤΑΑΜΠ, ΚΕΝΥΑ – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Αντζελίνα Τζολί, επισκέφτηκε το προηγούμενο Σάββατο (12/9) το Νταντάαμπ, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας. Περιγράφοντας τον καταυλισμό ως «έναν από τους πιο άθλιους» που έχει δει, η Αντζελίνα Τζολί ολοκλήρωσε την επίσκεψή της διερωτώμενη: «Αν αυτή είναι η καλύτερη λύση, τότε πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στη Σομαλία;»

Κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής της, η Αντζελίνα Τζολί επισκέφτηκε έναν από τους τρεις καταυλισμούς, που συνολικά φιλοξενούν 285.000 πρόσφυγες. Σ

υνάντησε πολλές οικογένειες προσφύγων, ανάμεσά τους και μια μητέρα που είχε μόλις καταφτάσει στον καταυλισμό, έπειτα από μέρες πεζοπορίας μαζί με τα τρία παιδιά της, για να γλιτώσει από τον πόλεμο που μαίνεται στη Σομαλία. 

Η Αντζελίνα Τζολί διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια πώς είναι η καθημερινότητα στο Νταντάαμπ, βλέποντας γυναίκες και μικρά παιδιά να περιμένουν κάθε μέρα επί ώρες στην ουρά για να πάρουν νερό από τις βρύσες οι οποίες μπορεί να μένουν κλειστές για πολλές ώρες. Αφού επισκέφτηκε κάποια καταλύματα, ανέφερε: «Οι τουαλέτες έχουν ήδη υπερχειλίσει, ενώ δεν υπάρχει χώρος για τη διαχείριση των απορριμμάτων και έτσι οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια».
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Αντζελίνα Τζολί ακούει προσεκτικά μια Σομαλή πρόσφυγα που εξιστορεί τη φυγή της από τη Σομαλία και τα προβλήματά της στον ασφυκτικά γεμάτο προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα Κένυας-Σομαλίας (Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009). 
© UNHCR/B. Heger

Η Τζολί έφτασε στον καταυλισμό άριστα ενημερωμένη για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης χώρου και νερού. Έμαθε από το προσωπικό της Υ.Α. για την επιδημία χολέρας που είχε ξεσπάσει εκεί νωρίτερα φέτος και επεσήμανε ότι: "Με 7.000 πρόσφυγες να καταφθάνουν κάθε μήνα από τη Σομαλία και με περίοδο βροχών στον ορίζοντα, λένε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσουν το επόμενο ξέσπασμα".

Η Τζολί συνάντησε επίσης οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό για χρόνια και που φιλοξενούν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, με αποτέλεσμα είκοσι ή και περισσότερα άτομα να μοιράζονται τον χώρο που αρχικά προοριζόταν για μία μόνο οικογένεια.

«Είναι αξιοθαύμαστο το ότι ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στον καταυλισμό, οι οικογένειες των Σομαλών εξακολουθούν να είναι γενναιόδωρες με τα όσα λίγα διαθέτουν, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται να έχουν το ένα όγδοο του νερού που χρειάζονται και τα παιδιά τους να υποφέρουν από αφυδάτωση» είπε η Τζολί.

Η Λιζ Αχούα, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Κένυα, ρώτησε τη Τζολί για τις εντυπώσεις της. «Οι οικογένειες Σομαλών που συνάντησα σήμερα είναι γεμάτες ζεστασιά και στοργή. Μακάρι να μπορούσαν να τους γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι γιατί τότε θα είχαν μεγαλύτερη επιθυμία να βοηθήσουν», απάντησε η Τζολί.  

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφτηκε το Νταντάαμπ τον περασμένο μήνα και έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Κένυας ότι σύντομα θα εξέταζε το επείγον θέμα της παραχώρησης γης για τη δημιουργία ενός ακόμη καταυλισμού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 5 Αυγούστου, περιέγραψε το Νταντάαμπ ως «τον καταυλισμό με τις δυσκολότερες συνθήκες στον κόσμο». Ο Γκουτέρες δεσμεύτηκε ότι η Υ.Α. θα λάβει στο μεταξύ μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων, αναβαθμίζοντας το πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, αυξάνοντας τις υπηρεσίες περίθαλψης και παρέχοντας επαρκή καταλύματα και τροφή καθώς και περισσότερες επιχορηγήσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. «Αν δεν μας δώσουν και άλλη γη σύντομα, θα είναι αδύνατο να αποφύγουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε η Λιζ Αχούα στη συζήτηση που είχε με τη Τζολί. 

Ο Γκουτέρες δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τους πρόσφυγες και την κοινότητα της Νταντάαμπ που τους φιλοξενεί με επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια και έκανε έκκληση για μαζικές δωρεές από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσφατα η Υ.Α. ξεκίνησε τη μεταφορά 12.000 προσφύγων στον καταυλισμό Κακούμα στη βόρεια Κένυα, ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html?L=ibyngnwuk
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.