United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Διεθνής Εκστρατεία «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» Κατάσταση στην Ελλάδα – 20 χρόνια Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

No. 09/23

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΩΝ

Διεθνής Εκστρατεία  «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» Κατάσταση στην Ελλάδα – 20 χρόνια Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


ΑΘΗΝΑ – Σε όλο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αφιερώνει φέτος την Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, στις πραγματικές ανάγκες των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας. Σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος έκανε έκκληση να συμπεριληφθεί το θέμα του ασύλου στο δημόσιο διάλογο για την άτυπη μετανάστευση.  Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ.  Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., κ. Γιώργος Νταλάρας. Παρουσιάστηκαν, προτάσεις για τα κύρια ζητήματα προστασίας των προσφύγων, όπως την ασφαλή πρόσβαση στην ελληνική Επικράτεια και την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος του ασύλου.
                                                                           
«Το να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου λόγω σύρραξης ή δίωξης είναι μια τραγωδία, είτε διασχίζεις διεθνή σύνορα είτε όχι», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες. Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους. 

Στην Ελλάδα, το Γραφείο της Υ.Α. παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων. «Οι πρόσφυγες εισέρχονται σήμερα στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτό όμως δεν τους στερεί το δικαίωμα για προστασία ούτε βέβαια τους κάνει ‘παράνομους’. Απέναντί τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα ούτε απελάσεων, ούτε αθρόων συλλήψεων και διοικητικής κράτησης, ούτε απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Αντίθετα, το Κράτος έχει διεθνή υποχρέωση να τους παράσχει αποτελεσματική προστασία, και γι’ αυτό χρειάζονται δομές υποδοχής στα σημεία εισόδου, μέτρα κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, και βέβαια ένα σύστημα ασύλου που θα εξασφαλίζει δίκαιη εξέταση των αιτημάτων τους και αύξηση των ποσοστών χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η Κυβέρνηση και που, κατά την Υ.Α., υπονομεύει σοβαρά τη δίκαιη και αποτελεσματική εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αναθέτοντας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων σε πρώτο βαθμό στους Αστυνομικούς Διευθυντές ανά την επικράτεια και καταργώντας την Επιτροπή Προσφυγών. Η Υ.Α. προτείνει αφαίρεση των αρμοδιοτήτων ασύλου από την Αστυνομία, με σύσταση εξειδικευμένης πολιτικής αρχής για τον πρώτο βαθμό, ανεξάρτητο όργανο προσφυγών, και βασικές εγγυήσεις για το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, εν όψει των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, η Υ.Α. εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς θα διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των προσφύγων και με ποιές εγγυήσεις θα εξασφαλιστεί ότι άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας δεν θα βρεθούν κρατούμενοι και δεν θα απελαθούν ή επαναπροωθηθούν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η κ. Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις του ΕΣΠ για την ανακούφιση των προσφύγων σε θέματα νομικής συνδρομής και κοινωνικής στήριξης.  Οι άνθρωποι του ΕΣΠ επεσήμαναν ιδιαίτερα το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και της έλλειψης στέγης για τους αιτούντες άσυλο που συρρέουν ανά δεκάδες κάθε μέρα στα γραφεία τους στην οδό Σολωμού.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργος Νταλάρας  ανακοίνωσε τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας το φθινόπωρο, που όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του ΕΣΠ, ιδιαίτερα για τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων. Μίλησε επίσης για τις εμπειρίες του στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, εκφράζοντας την αγωνία του για τις άκαρπες και επανειλημμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της παροχής ασύλου και στέγης από το κράτος. Εξέφρασε τη θλίψη του για τη δυσάρεστη εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων, μια εικόνα που δεν συνάδει με τις συνήθειες και παραδόσεις των Ελλήνων και μας προβληματίζει έντονα σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. «Η οργή μου με ξεπερνά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ένας 19χρονος αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. «Παιδιά σαν κι εμένα θέλουν να πάνε στο σχολείο και δεν μπορούν. Δεν έχουν πού να μείνουν, για αυτό και πρέπει να δουλέψουν», ανέφερε. Την εκτίμησή του προς το ΕΣΠ για τη σημαντική δουλειά που κάνει παρά τους λιγοστούς πόρους εξέφρασε και ο κ. Χουσεΐν, αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Ελλάδα από το 2002, ο οποίος εργάζεται στο ΕΣΠ. Όπως είπε, «Στους πρόσφυγες, όπως και σε όλους τους ανθρώπους, πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό και αξιοπρέπεια». 

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ και άλλους παριστάμενους, όπου διατυπώθηκαν ερωτήματα και  προβληματισμοί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α., πραγματοποίησε λίγες μέρες νωρίτερα συμβολική επίσκεψη στη Λέρο, των Δωδεκανήσων. Το ακριτικό νησί δέχεται ολοένα αυξανόμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Η κοινωνία των πολιτών, οι τοπικές αρχές και η Εκκλησία δημιούργησαν ένα καλά συντονισμένο δίκτυο υποδοχής, φροντίδας και παροχής βασικών υπηρεσιών με μεγάλη ευαισθησία για το συνάνθρωπο. Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος επαίνεσε την προσπάθεια της Λέρου καθώς και το έργο των ιερέων στον Άγιο Παντελεήμονα που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να συνδράμουν άπορους συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκτιμήσεις και προτάσεις του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα για τα κύρια ζητήματα προστασίας των προσφύγων

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html?L=ibyngnwuk
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.