United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

H Ύπατη Αρμοστεία και η Google παρουσιάζουν νέο πρόγραμμα χαρτογράφησης για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις

No. 08/14

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

ΓΕΝΕΥΗ - Εκπρόσωποι της Google και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασαν την Τρίτη ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα χαρτογράφησης που θα προβάλει από κοντά και με ευκρίνεια εικόνες από ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στον κόσμο, καθώς και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα θύματα.(www.unhcr.org/googleearth)

To πρόγραμμα “Google Earth Outreach” προσφέρει στην Υ.Α. και τις  άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους που αφορά εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλες πληθυσμιακές ομάδες σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου.

Το πρόγραμμα προσφέρει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την τεχνογνωσία και τους πόρους για να προβάλλουν  το έργο τους σε ένα μαζικό κοινό. Οι οργανώσεις μπορούν να προσθέσουν πληροφορίες με κείμενο, ήχο και βίντεο στο πρόγραμμα “Google Earth” με την χρήση του μηχανισμού “layer” που τους επιτρέπει να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Κατά την παρουσίαση ενός νέου “layer” του “Google Earth”  για την Υ.Α. μπροστά σε ειδικούς προσκεκλημένους  στα γραφεία της Υ.Α. στην Γενεύη, ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Λ. Κρέγκ Τζόνστον  χαιρέτισε το πρόγραμμα ως μέσο εκπαίδευσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για την τραγωδία των  προσφύγων αλλά και  τους ανθρωπιστές που  τους βοηθούν. “Το πρόγραμμα “Google Earth” είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για την ανάδειξη του έργου της Υ.Α. σε μερικές από τις πιο απομονωμένες και δύσκολες καταστάσεις εκτοπισμού”, ανέφερε ο Τζόνστον και συνέχισε: “Προβάλλοντας τις δράσεις μας στο γεωγραφικό τους πλαίσιο, μπορούμε να δείξουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και πώς τις χειριζόμαστε”.

To νέο “layer” της Υ.Α. περιλαμβάνει τρία επίπεδα για την εμφάνιση λεπτομερειών. Το πρώτο προσφέρει μια γενική εικόνα της ίδιας της Υ.Α. και συνοδεύει τον χρήστη σε ένα ταξίδι σε 3 μεγάλες επιχειρήσεις: στο Νταρφούρ/Τσαντ, το Ιράκ και την Κολομβία. Διερευνάται επίσης ο αντίκτυπος σε γειτονικές χώρες, όπως το Σουδάν, η Συρία και το Εκουαδόρ, ενώ στους χάρτες του  “Google Earth”  ξεχωρίζουν  τα στρατόπεδα προσφύγων. Το δεύτερο επίπεδο φέρνει τον χρήστη ακόμα πιο κοντά στις συνθήκες διαβίωσης όσων είναι εξόριστοι , μελετώντας στοιχεία όπως η υγεία των προσφύγων, η εκπαίδευση, το νερό και  οι συνθήκες υγιεινής.  Αναδυόμενα (pop-up) παράθυρα συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένα σημεία μέσα σε στρατόπεδα και κοινότητες προσφύγων και προσφέρουν γραπτές διασαφηνίσεις, φωτογραφίες και βίντεο συγκεκριμένων αναγκών και δραστηριοτήτων. Το τρίτο επίπεδο,  “macro-view”, οδηγεί τον χρήστη απευθείας και επιτόπου μέσα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, επιτρέποντας στον χρήστη να παρατηρήσει με λεπτομέρειες  σχολεία, σημεία άντλησης νερού και άλλες  υποδομές που μπορεί να βρει κανείς σε μια τυπική ιστοσελίδα.  Επισκεφθείτε το “layer” της Υ.Α. στη διεύθυνση: www.unhcr.org/googleearth.

To νέο πρόγραμμα “Google Earth Outreach” περιλαμβάνει χορήγηση για άδεια χρήσης των επαγγελματικών εκδόσεων των “Google Earth”  και “Google SketchUp” (το λογισμικό 3D κατασκευών), μαζί με εγχειρίδια σε μορφή κειμένου και βίντεο, για την χρήση αυτών των δυνατών εργαλείων.

Οι τεχνικοί της Υ.Α. υποστηρίζουν ότι όσο προχωράει, το πρόγραμμα της “Google Earth”  θα δώσει στην Υ.Α. και τους συνεργάτες της τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να μοιρασθούν μία οπτική, γεωγραφική καταγραφή  των κοινών προσπαθειών τους για ανακούφιση των προσφύγων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, διασυνοριακή χαρτογράφηση των μετακινούμενων πληθυσμών, αλλά και τη γεωγραφική θέση των εκτοπισμένων, σε σχέση με τον τόπο καταγωγής τους – χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό πιθανών επιχειρήσεων επαναπατρισμού.

Στην εκδήλωση στη Γενεύη μίλησε και ο γεννημένος στο Αφγανιστάν φωτογράφος Ζαλμάι, πρώην πρόσφυγας: “Ως φωτογράφος, γνωρίζω την δύναμη των εικόνων. Συνδυάζοντας τα ποικίλα χαρακτηριστικά του προγράμματος “Google Earth and Maps”  με γραφικές αναπαραστάσεις, φωτογραφίες και άλλες επίκαιρες πληροφορίες από το προσωπικό  της Υ.Α  που εργάζεται σε μερικές από τις πιο δύσκολες ανθρωπιστικές κρίσεις,  διαθέτουμε έναν πολύ δυναμικό τρόπο να προβάλλουμε τις επείγουσες ανάγκες εκατομμυρίων προσφύγων από μέρη τα οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν θα βλέπαμε ποτέ”, τόνισε ο Ζαλμάι.

Η Ρεμπέκα Μουρ, επικεφαλής του προγράμματος της Google “ Earth Outreach” ανέφερε ότι: “Φιλανθρωπικές και  Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις ψάχνουν συνεχώς για νέους τρόπους να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν. Τοποθετώντας τις πληροφορίες στο γεωγραφικό τους πλαίσιο, μπορούμε να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα και την επίδραση του έργου οργανισμών όπως η Υ.Α.”.

Μέχρι σήμερα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα “Google Earth” στον υπολογιστή τους. Υπάρχουν 13 “layers” στον τομέα Παγκόσμιας Ευαισθητοποίησης του “Google Earth” και χιλιάδες KML (Kaeyhole Markip Language) “layers”  έχουν δημιουργηθεί από άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το “Google Earth Outreach” είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: earth.google.ch/outreach. H σελίδα περιέχει εγχειρίδια, μελέτες περιπτώσεων, μία παρουσίαση KML και άλλες δυνατότητες μέσω διαδικτύου. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε Φιλανθρωπικές και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις εγγεγραμμένες στην Ελβετία να κάνουν αίτηση για άδεια χρήσης των προγραμμάτων “Earth” και “SketchUp”.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html?L=etdhuzbhkxyfac
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.