No. 40/09
22 Οκτωβρίου 2009
ΓΕΝΕΥΗ - Οι αιτήσεις ασύλου στα βιομηχανοποιημένα κράτη αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη (21/10). Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2009, υποβλήθηκαν 185.000 αιτήματα ασύλου σε 38 Ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κορέας.
Το Ιράκ παραμένει για τέταρτη συνεχή χρονιά η χώρα προέλευσης των περισσότερων αιτούντων άσυλο (13.200 αιτήματα). Οι Αφγανοί (12.000 αιτήματα) και οι Σομαλοί (11.000 αιτήματα) ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, καθώς οι συνθήκες ασφάλειας συνεχίζουν να επιδεινώνονται σε μεγάλο μέρος των χωρών καταγωγής τους. Οι υπόλοιπες κύριες χώρες προέλευσης είναι η Κίνα, η Σερβία (και το Κόσοβο), η Ρωσική Ομοσπονδία, η Νιγηρία, το Μεξικό, η Ζιμπάμπουε, το Πακιστάν και η Σρι Λανκα.
«Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη βία και αστάθεια σε ορισμένα μέρη του κόσμου αναγκάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή και να αναζητήσουν προστασία σε ασφαλείς χώρες», είπε ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρρες και πρόσθεσε «Υπάρχει έντονη ανάγκη οι χώρες να διατηρούν ορθάνοιχτες τις πύλες ασύλου σε όσους πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας».
Συνολικά η Ευρώπη έλαβε το 75 τοις εκατό όλων των αιτημάτων ασύλου. Παρ’ ολ’ αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η πρώτη χώρα υποδοχής συγκεντρώνοντας περίπου το 13 τοις εκατό όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στα βιομηχανοποιημένα κράτη (23.700). Η Γαλλία έρχεται δεύτερη με το 10 τοις εκατό των αιτημάτων (19.400) και ακολουθούν ο Καναδάς (18.700), το Ηνωμένο Βασίλειο (17.700) και η Γερμανία (12.000) στην πέμπτη θέση. Η Ελλάδα έρχεται όγδοη με περίπου 9.800 αιτήσεις ασύλου, μετά τη Σουηδία (10,100) και την Ιταλία (10,000).
Αναλύοντας τα στοιχεία, η στατιστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας φανερώνει μια άνιση κατανομή των αιτημάτων ασύλου. Η πλειονότητα των αιτημάτων από Ιρακινούς, για παράδειγμα, υποβλήθηκαν στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, καθώς και στη γειτονική Τουρκία. Τα αιτήματα των Αφγανών υποβλήθηκαν κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, ενώ οι Σομαλοί έκαναν αιτήσεις ασύλου κυρίως στην Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές αλλαγές ενδεχομένως επηρεάζουν αυτές τις τάσεις. Για παράδειγμα, τα αιτήματα ασύλου από Ιρακινούς στη Σουηδία μειώθηκαν απότομα, έπειτα από απόφαση του μεταναστευτικού δικαστηρίου το 2007 ότι η κατάσταση στο Ιράκ δε συνιστά «εμπόλεμη σύγκρουση». Αυτή η απόφαση, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πιθανώς οδήγησε τους Ιρακινούς να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Παρότι η έκθεση εστιάζει σε στατιστικά ασύλου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009, οι συντάκτες επισημαίνουν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο ενδέχεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση στα αιτήματα ασύλου, βάσει προηγούμενων στοιχείων τα τελευταία δέκα έτη. Στην έκθεση επίσης διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των αιτημάτων δεν ισούται κατ’ ανάγκην με τον αριθμό των ατόμων καθώς πολλοί μπορεί να έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου σε περισσότερες από μία χώρες ή περισσότερες από μία φορές στην ίδια χώρα.
Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση (στα αγγλικά) "Asylum levels and trends in industrialized countries, first half 2009" στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: http://www.unhcr.org/4adebca49.html
« Επιστροφή