© UNHCR/M. Poletto
Νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ξεκουράζονται στο τέλος του ταξιδιού τους, στο κέντρο διαμετακόμισης Gbiti του ανατολικού Καμερούν
Γενεύη, 16 Απριλίου 2014 - Καθώς η αστάθεια και η βία εξακολουθούν να ταλανίζουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και 14 ακόμα ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν από δωρητές να χρηματοδοτήσουν έκτακτες επιχειρήσεις για την υποστήριξη του ολοένα αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από πέρυσι το Δεκέμβριο.
Περίπου 200.000 πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, υπήκοοι τρίτων χωρών και επαναπατρισθέντες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τις βιαιοπραγίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών προσπαθούν τώρα να κάνουν μια καινούργια αρχή στις φτωχές χώρες του Καμερούν, του Τσαντ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Δημοκρατίας του Κονγκό. Επαναπατρισθέντες και υπήκοοι τρίτων χωρών υπολογίζονται σε χιλιάδες και προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Καμερούν, το Τσαντ και το Κονγκό. Για ολόκληρες γενιές οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πριν η σημερινή κρίση τούς εξαναγκάσει να επιστρέψουν σε χώρες με τις οποίες δεν έχουν πλέον δεσμούς, ευάλωτοι και σε ανάγκη να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω της κρίσης στην περιοχή θα φτάσει τους 362.200 έως το τέλος του 2014. Αναζητούν, λοιπόν, 274 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσα στο 2014, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για την περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
«Όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποχρηματοδοτούνται δραματικά», δήλωσε ο António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά την παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για την περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ενώπιον αντιπροσώπων στο Palais des Nations, στη Γενεύη. «Η Ύπατη Αρμοστεία ήδη δίνει ποσά τρεις φορές μεγαλύτερα από εκείνα που έχει λάβει ή εκείνα που της έχουν υποσχεθεί για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Ωστόσο, κι αυτά είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τις οξύτατες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί.»
Τα χρήματα χρειάζονται για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών στέγασης, διατροφής, ύδρευσης, δομών υγιεινής, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και βασικών αναγκών. Επίσης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που σήμερα απευθύνουν έκκληση για χρηματοδότηση θα προβούν στην καταγραφή και την κατασκευή εγκαταστάσεων και καταυλισμών υποδοχής στην περιοχή.
Η κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012, όταν αντάρτες Σελέκα εξεγέρθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανατρέποντας εντέλει το καθεστώς το Μάρτιο του 2013. Οι μαχητές Σελέκα, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, συγκρούστηκαν με ομάδες νεαρών χριστιανών που σχημάτισαν το κίνημα αντι-Μπαλάκα και πλέον στρέφονται εναντίον μουσουλμανικών κοινοτήτων στην πρωτεύουσα Μπανγκί και στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Η βία μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων έχει καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό και των δύο κοινοτήτων, με περισσότερα από 600.000 άτομα να βρίσκονται εκτοπισμένα εντός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους, εγκαταλείπουν τη χώρα για να ξεφύγουν από τις θηριωδίες και φτάνουν στις γειτονικές χώρες με βαρύτατα ψυχικά και σωματικά τραύματα, από ματσέτα ή όπλο, υποφέροντας από υποσιτισμό κι εξάντληση, καθώς περπατούν και κρύβονται ολόκληρες εβδομάδες.
Οι εταίροι του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για την περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι οι εξής: Avions sans frontieres, CARE International, Caritas, Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του OHE (FAO), Διεθνές Ιατρικό Σώμα (International Medical Corps - IMC), Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (International Organization for Migration - IOM), Oxfam, PLAN International, Première Urgence-Aide Médicale Internationale, Save the Children International, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (United Nation's Population Fund –UNFPA), Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNICEF, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Program) και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization - WHO).
« Επιστροφή