United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής προτρέπει τις γειτονικές της Συρίας χώρες να διατηρήσουν ανοιχτή την πρόσβαση στους Σύρους πρόσφυγες

18 July 2013

© UNHCR/O.Laban-Mattei
Σύροι πρόσφυγες καταφθάνουν στη Βόρεια Ιορδανία. Η κρίση στη Συρία δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Γενεύη, 16 Ιουλίου 2013 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, προέτρεψε την Τρίτη (16/7) τα κράτη να μην περιορίζουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στους πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του τεράστιου κινδύνου διάχυσης της σύγκρουσης και για τη σταθεροποίηση των χωρών που συνορεύουν με τη Συρία.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλα τα κράτη, τόσο στην περιοχή όσο και πέραν αυτής, να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους και να υποδεχτούν όλους τους Σύρους που ζητούν προστασία», δήλωσε ο κ. Guterres σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από τη Γενεύη. «Η ένδειξη μαζικής διεθνούς αλληλεγγύης προς τις γειτονικές χώρες έχει θεμελιώδη σημασία προκειμένου να επιτύχει η έκκληση αυτή. Οι ευκαιρίες μετεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά μέτρα, έστω και περιορισμένης έκτασης, για τον επιμερισμό του βάρους», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι η πρόσβαση στην ασφάλεια στην περιοχή καθίσταται όλο και δυσκολότερη για τους ανθρώπους που επιχειρούν να διαφύγουν και να προστεθούν στους σχεδόν 1,8 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που η Ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει ότι διαμένουν στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. «Τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από την αρχή της χρονιάς και, κατά μέσο όρο, πάνω από 6.000 άτομα διαφεύγουν καθημερινά. Δεν έχουμε δει εκροή προσφύγων να κλιμακώνεται με τόσο τρομακτικό ρυθμό από τη γενοκτονία στη Ρουάντα σχεδόν πριν από 20 χρόνια», αποκάλυψε.

Ο κ. Guterres σημείωσε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ θρησκευτικών ομάδων έχουν ενταθεί στο Ιράκ και ότι η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη επιβράδυνση των αφίξεων. Το Ιράκ φιλοξενεί σήμερα πάνω από 160.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Στην Αίγυπτο, όπου η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει περίπου 90.000 Σύρους πρόσφυγες, την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από επιβατικές πτήσεις που προέρχονταν από τη Συρία υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν, μετά την απόφαση να ζητείται βίζα και έγκριση πρόσβασης για τους Σύρους.

«Αν και κατανοώ πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος, ελπίζω ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την παραδοσιακή φιλοξενία της σε πρόσφυγες από τη Συρία, όπως έχει κάνει από την αρχή της σύγκρουσης», ανέφερε ο κ. Guterres στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως πρόσθεσε, στην Τουρκία και την Ιορδανία, που φιλοξενούν συνολικά περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, «οι αρχές πλέον διαχειρίζονται με προσοχή τα σύνορα με τη Συρία, κυρίως λόγω της ανησυχίας τους για την εθνική ασφάλεια. Τα σύνορα δεν είναι κλειστά –οι πρόσφυγες εξακολουθούν να τα διασχίζουν– όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται μόνο σταδιακά».

Ο κ. Guterres κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της διείσδυσης επικίνδυνων ατόμων και την ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια –ιδιαίτερα οι οικογένειες, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες με τα παιδιά– δεν εγκλωβίζονται υπό επισφαλείς συνθήκες ή κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση σταδιακά διαχέεται στο Λίβανο, τη μόνη χώρα της οποίας τα σύνορα παραμένουν εντελώς ανοικτά και η οποία έχει δεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερους από 600.000 καταγραμμένους πρόσφυγες. Ο αριθμός των περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια έχει αυξηθεί στην Τρίπολη, στο νότο και σε περιοχές της κοιλάδας Μπεκάα, δήλωσε ο κ. Guterres, προσθέτοντας ότι: «Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει παραλύσει και κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, μέχρι να τερματιστεί η κρίση στη Συρία».

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι η γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής προς τους πρόσφυγες συνοδεύεται από όλο και πιο βαρύ τίμημα. «Ενώ η Συρία εξακολουθεί να χάνει το λαό της, η προοπτική πολιτικής λύσης και τερματισμού των μαχών παραμένει ισχνή, ενώ προκαλούν  ανησυχία τα προειδοποιητικά σημάδια αποσταθεροποίησης σε ορισμένες γειτονικές χώρες. Η συνεχιζόμενη εισροή προσφύγων σε αυτές θα μπορούσε να εκτραχύνει την κατάσταση, αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει πιο αποφασιστικά προκειμένου να βοηθήσει», τόνισε.

«Οι πρόσφατοι περιορισμοί στην πρόσβαση κρούουν έναν κώδωνα κινδύνου τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε», δήλωσε ο κ. Guterres και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κρίση στη Συρία ως μια απλή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Ύπατος Αρμοστής επισήμανε ότι, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση, «απαιτείται μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση, η οποία θα δίνει έμφαση στην αναπτυξιακή βοήθεια, ιδιαίτερα για τις χώρες και τις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση».

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, έκανε έκκληση προς τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς ανάπτυξης «να συνεργαστούν με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση και τη στήριξη προγραμμάτων ανάπτυξης των κοινοτήτων, τα οποία θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία».

«Κάποια ειδικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και αρκετά κράτη δωρητές. Ωστόσο, αυτό που τώρα απαιτείται είναι ένα καλά συντονισμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης προς τις πλέον πληγείσες χώρες υποδοχής και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία, με την εκτεταμένη παρουσία της στην περιοχή, είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια», δήλωσε.

«Αυτό που σήμερα σας ζητώ είναι ουσιαστικής σημασίας για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας έκρηξης, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, μόνο μια πολιτική λύση για τη Συρία και για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μπορεί να θέσει ολοκληρωτικά τέλος σε αυτό τον κίνδυνο», κατέληξε o κ. Guterres.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.