United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Συγκίνηση και προβληματισμός για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε εκδήλωση χθες στο Λαύριο

08/16

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

«Ασήκωτη μυλόπετρα η ζωή των προσφύγων»

Εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τα ζητήματα προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει μέρος των ζητημάτων της εκστρατείας, που σχετίζονται με τις δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και να αποτελέσει πλατφόρμα συζήτησης και προτάσεων για να βρεθούν λύσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγο του Άννα, καθώς και πλήθος κόσμου και προσφύγων.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της ΥΑ στην Ελλάδα, κ. Γ. Τσαρμπόπουλος, αναφέρθηκε στις θετικές προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας Λαυρίου, δημοτικής αρχής και Ερυθρού Σταυρού για «αγκάλιασμα» των προσφύγων και δημιουργίας συνθηκών αρμονικής τους συμβίωσης με τον πληθυσμό της περιοχής. Επισήμανε ωστόσο την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία σε μια σειρά ζητήματα, όπως: (α) τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των προσφύγων (κυρίως Κουρδικής καταγωγής και Αφγανών), με άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, και (β) την ουσιαστική βελτίωση των  συνθηκών διαβίωσής τους, με άμεση ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του υπάρχοντος κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή με τη δημιουργία νέου σύγχρονου κέντρου, ανάλογα με το ποια λύση ήθελε θεωρηθεί ως η πλέον ενδεδειγμένη από τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόνισε, τέλος, τη γενικότερη ανάγκη για δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, τόσο για οικογένειες όσο και για ασυνόδευτους ανηλίκους, δεδομένου ότι η χωρητικότητα των σημερινών δομών υπολείπεται δραματικά των πραγματικών αναγκών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αφγανού πρόσφυγα Αλίσια Μοχαμαντί,  που ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών και μετά από ένα δύσκολο και τραυματικό ταξίδι τώρα φοιτά στο 2ο Εσπερινό Λύκειο Λαυρίου, με τη βοήθεια φωτισμένων εκπαιδευτικών όπως ο κ. Ιακωβίδης, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου.  «Η ζωή δείχνει σαν μια ασήκωτη μυλόπετρα όταν ζεις ως πρόσφυγας…» ανέφερε ο Αλίσια.

Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων Καλλιτεχνών με θέμα: «Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Κόσμο»

Επίσης παρουσιάστηκε θεατρικό αναλόγιο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι με τη συμμετοχή ηθοποιών εθελοντών.

Παραδοσιακή Κουρδική μουσική παρουσιάστηκε από κουρδικό συγκρότημα.

Προβολές ταινιών της Υ.Α. και ΜΚΟ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην είσοδο παρουσιάστηκε εικαστική εγκατάσταση «Το Ταξίδι» της Καίτης Χαλιορή που αφορά το δραματικό τέλος των προσφύγων που πέφτουν σε νάρκες

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html?L=iagwrzuy
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.