No. 06/08
1 Φεβρουαρίου 2008
ΑΜΠΕΣΕ, Τσαντ – Σειρά ένοπλων επιθέσεων κατά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία να απομακρύνει τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο της στη Γκερέντα, στο Ανατολικό Τσαντ.
Τις τελευταίες 72 ώρες, πέντε οχήματα που ανήκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργαζόμενες με αυτήν μη κυβερνητικές οργανώσεις και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα της Ελβετίας εκλάπησαν με την απειλή όπλου. Ένοπλοι άντρες εισέβαλαν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Γκερέντα δύο νύχτες στη σειρά, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δυστυχώς, από το να μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας εκτός της περιοχής της Γκερέντα, καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε τις δραστηριότητές μας προς όφελος των προσφύγων», δήλωσε ο Σερζ Μαλέ, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Ντζαμένα.
«Κάποιο βασικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του, ώστε να διασφαλιστεί η βασική στήριξη στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να αναλάβουμε και πάλι σύντομα όλες μας τις δραστηριότητες», επεσήμανε. Η Ύπατη Αρμοστεία λειτουργεί δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στην Γκερέντα (Μιλ και Κουνουνγκού), όπου φιλοξενούνται σχεδόν 30.000 πρόσφυγες από το Νταρφούρ.
Από τη Δευτέρα αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του Εθνικού Στρατού του Τσαντ, με αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση επεισοδίων κατά της ασφάλειας, ειδικά στη Γκερέντα, σχεδόν 165 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά του Αμπέσε.
Εξαιτίας αυτής της έντασης, τέσσερις υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας καθώς και 28 ακόμα μέλη τοπικού και διεθνούς προσωπικού φορέων υλοποίησης της Ύπατης Αρμοστείας μεταφέρθηκαν προσωρινά την Πέμπτη στο Αμπέσε μέσω αέρος. Επιπλέον, μια πομπή οκτώ οχημάτων ταξίδεψε από την Γκερέντα στο Αμπέσε για να προστατέψει τα λίγα εναπομείναντα οχήματα στην πόλη, όπου εθνικιστικές διαμάχες μεταξύ των Ζαγκάουας και των Ταμάς βρίσκονται επίσης σε έξαρση.
«Οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα μέσα για να μας προστατέψουν. Σε αυτή την περιοχή επικρατεί καθεστώς απόλυτης ατιμωρησίας, η Γκερέντα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη», δήλωσε ο Χόρχε Χόλι, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Γκερέντα.
«Εάν δεν υπάρχουν τριγύρω ανθρωπιστικοί υπάλληλοι, είναι αδύνατον να παρασχεθεί σωστή προστασία στους πρόσφυγες», τόνισε ο Χόλι. «Αλλά η κατάσταση εδώ αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και πρέπει να προστατέψουμε το προσωπικό και τους συνεργάτες μας».
Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη νωρίς την Τετάρτη όταν δύο ένοπλοι άντρες με στρατιωτικές στολές πήδηξαν τον τοίχο του καταυλισμού της Ύπατης Αρμοστείας και με την απειλή όπλου έκλεψαν από τους φρουρούς δύο οχήματα. Η επίθεση την Πέμπτη συνέβη όταν ένας άγνωστος άντρας με αυτόματη καραμπίνα Καλάσνικοφ εισέβαλε στον ξενώνα της Ύπατης Αρμοστείας στη Γκερέντα. Μέλη τοπικής οργάνωσης που συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία κυνήγησαν τον εισβολέα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί μεταξύ της αστυνομίας και του επιτιθέμενου.
«Ήταν τρομακτική εμπειρία», δήλωσε ένας υπάλληλος, από τους πρώτους που έφτασαν στο Αμπέσε. «Αυτός ο τύπος μπήκε στον ξενώνα. Είχε αυτό το Καλάσνικοφ και από καθαρή τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκε κανείς».
Όσοι συνάδελφοι παρέμειναν στη Γκερέντα πήγαν στους δυο προσφυγικούς καταυλισμούς την Πέμπτη για να διανείμουν φαγητό και νερό και να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη. «Οι πρόσφυγες ανησυχούν πολύ αλλά είμαστε τυχεροί που έχουμε την πλήρη στήριξη και κατανόησή τους», δήλωσε ο Χόλι.
Όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις προσωρινής μετακόμισης, οι καταυλισμοί παραδόθηκαν επισήμως σε αρχηγούς προσφύγων οι οποίοι θα τους διαχειρίζονται για όσο οι ανθρωπιστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να έχουν μειωμένη παρουσία.
Στο εν τω μεταξύ, η κατάσταση από πλευράς ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Τσαντ, τη Ντζαμένα, είναι πολύ τεταμένη, ενώ συνίσταται στο διεθνές προσωπικό οργανώσεων του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να παραμείνουν σπίτι.
Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας σε γραφεία ανατολικά της χώρας, όπως στο Γκοζ Μπέιντα και στο Κούκου-Ανγκαράνα, παρακολουθούν την κατάσταση. Παρόλο που ορισμένοι δρόμοι είναι αδιάβατοι εξαιτίας μετακινήσεων του στρατού, όπως ο δρόμος μεταξύ του Αμπέσε και της Φαρσάνα, 120 χλμ ανατολικά, η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι συνεχίζεται η παροχή βοήθειας σε 240.000 Σουδανούς πρόσφυγες σε 12 προσφυγικούς καταυλισμούς και σε 180.000 εσωτερικά
« Επιστροφή