© Ivor Prickett
Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία επιχειρούν να φτάσουν προς τη Λέσβο.
Εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της ύστερα από δύο διαδοχικές τραγωδίες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει την έκκλησή της να δοθούν επιπλέον πόροι για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και να ενταθούν οι προσπάθειες για την παροχή νόμιμων διόδων, ώστε να αποφεύγονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια που οργανώνονται από αδίστακτους διακινητές.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 30 άνθρωποι αγνοούνται, σε δύο θαλάσσιες τραγωδίες, με θύματα Yezidis από το Ιράκ, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, την Τετάρτη (9/12) και την Πέμπτη (10/12).
Στο πρώτο ναυάγιο, ένα ξύλινο σκάφος που μετέφερε περίπου 49 πρόσφυγες ανατράπηκε και βυθίστηκε λόγω υπερβολικού αριθμού επιβαινόντων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το Λιμενικό Σώμα περισυνέλλεξε τις σορούς 12 προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν έξι παιδιά. Διασώθηκαν 26 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, ενώ 11 άνθρωποι αγνοούνται.
Το δεύτερο σκάφος μετέφερε περίπου 30 άτομα. Το Λιμενικό Σώμα περισυνέλλεξε τέσσερις σορούς. Δύο γυναίκες διεσώθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή και τέσσερις άντρες κολύμπησαν μέχρι το Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τους επιζώντες, αγνοούνται ακόμη 20 επιβάτες που βρίσκονταν στην καμπίνα του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι το σκάφος άρχισε να βάζει νερά από την αρχή του ταξιδιού, αλλά οι διακινητές αγνόησαν τις εκκλήσεις τους να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές. Το σκάφος βυθίστηκε ενώ οι περισσότεροι επιβάτες του βρίσκονταν παγιδευμένοι στην καμπίνα.
«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αυτά τα θαλάσσια ταξίδια κινδυνεύουν να γίνουν θανατηφόρα. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και η χρήση μη ασφαλών σκαφών με υπερβολικό αριθμό επιβατών αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο», δήλωσε ο Marco Procaccini, από το γραφείο της Υ.Α. στην Κω.
Από τις αρχές του 2015, περίπου 792.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Από αυτούς, το 92% προέρχονται από τις δέκα κυριότερες χώρες προέλευσης προσφύγων. Την ίδια περίοδο, τουλάχιστον 351 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στα ελληνικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει εκκλήσεις για επιπλέον νόμιμες διόδους, ώστε οι πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις να φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα μέρη με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η Υ.Α. καλεί τις κυβερνήσεις να προσφέρουν περαιτέρω θέσεις επανεγκατάστασης και εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οικογενειακή επανένωση, προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών και θεωρήσεις εισόδου για σπουδές.
Η Υ.Α. και οι εταίροι της συντονίζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προσφέρουν φροντίδα στους επιζώντες, όπως νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμονή, ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη.
«Αυτές οι οικογένειες αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διαφύγουν, επιχειρώντας να φτάσουν σε περιβάλλον ασφάλειας και προστασίας μετά από χρόνια πολέμου και των διώξεων. Πάρα πολλοί από αυτούς επίσης χρειάστηκε να επιβιώσουν από την τραγωδία της καταστροφής ολόκληρης της οικογένειάς τους μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό που αντιμετωπίζουμε κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους επιζώντες μετά την άφιξή τους στις ελληνικές ακτές είναι μια απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια από τους πρόσφυγες. Είναι το πιο δύσκολο καθήκον που καλούμαστε να εκπληρώσουμε», δήλωσε ο Procaccini.
« Επιστροφή