Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει συλλέξει μαρτυρίες από τους περισσότερους επιζώντες της τραγωδίας του περασμένου Σαββάτου, όταν ένα σκάφος ανατράπηκε στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους επιζώντες, το σκάφος τους, στο οποίο επέβαιναν περίπου 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, αναχώρησε από την Τρίπολη της Λιβύης το Σάββατο το πρωί. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονταν περίπου 350 Ερυθραίοι, καθώς και άνθρωποι από τη Συρία, τη Σομαλία, τη Σιέρρα Λεόνε, το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Αιθιοπία.
Μόνο 28 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, μεταξύ των οποίων ένας νεαρός άνδρας από το Μπανγκλαντές, ο οποίος μεταφέρθηκε την Κυριακή (19/4) με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Κατάνια της Σικελίας, καθώς και 27 άτομα, τα οποία αποβιβάστηκαν αργότερα από σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής στην Κατάνια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις μαρτυρίες που έχουν συλλεχθεί, η Υ.Α. εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τα 800 άτομα, καθιστώντας αυτό το περιστατικό το πλέον πολύνεκρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο.
Σύνοψη προφορικών σχολίων του Volker Türk, Βοηθού Ύπατου Αρμοστή για θέματα Προστασίας (σε σχέση με το σχέδιο δράσης δέκα σημείων για τη μετανάστευση της Κοινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2015)
Η Υ.Α. καλωσορίζει τα μέτρα επιμερισμού της ευθύνης εντός της Ε.Ε., τα οποία περιέχονται στο εν λόγω σχέδιο, αναφορικά με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, την επανεγκατάσταση εντός της Ε.Ε. και τη μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες. Τα μέτρα αποτελούν ένα θετικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Υ.Α. επίσης συνιστά τη διεύρυνση αυτών των μέτρων, για την περαιτέρω ενίσχυση των στοιχείων του σχεδίου που αφορούν στο άσυλο και την προστασία, όπως με:
- Την ανάπτυξη μιας ισχυρής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, στο ίδιο πλαίσιο με τη Mare Nostrum, η οποία να δίνει έμφαση στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.
- Τη σταθερή δέσμευση να δέχεται σημαντικό αριθμό προσφύγων για μετεγκατάσταση.
- Τη θέσπιση νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, όπως η ενίσχυση της οικογενειακής επανένωσης, τα προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών και οι θεωρήσεις εισόδου για εργασία και σπουδές, ώστε τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους επικίνδυνα ταξίδια.
- Ένα σύστημα υποστήριξης στις χώρες που δέχονται τις περισσότερες αφίξεις (Ιταλία και Ελλάδα).
- Το διαμοιρασμό της ευθύνης για τις αφίξεις, ώστε να αποφεύγεται η παρούσα κατάσταση κατά την οποία λίγες μόνο χώρες δέχονται την πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο (κυρίως η Γερμανία και η Σουηδία), όπως με την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙΙ και με ένα πιλοτικό σχέδιο επανεγκατάστασης εντός της Ε.Ε.για τους Σύρους πρόσφυγες.
« Επιστροφή