United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Δήλωση του Vincent Cochetel, Περιφερειακού Συντονιστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη

08 September 2015

Συναντηθήκαμε με τις αρχές εδώ στη Βουδαπέστη και προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ουγγαρία. 

Επαναλάβαμε την έκκλησή μας για απλοποίηση και βελτιστοποίηση της καταγραφής, της υποδοχής στα σημεία συγκέντρωσης, τα κέντρα καταγραφής και τα κέντρα υποδοχής καθώς και της παροχής φροντίδας σε όσους έρχονται αναζητώντας διεθνή προστασία. 

Πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ουγγαρία από τη Σερβία από τον Ιανουάριο του 2015. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Άλλες εθνικότητες περιλαμβάνουν ανθρώπους από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Υποσαχάρια Αφρική. 

Η Υ.Α. αναμένει ότι θα έρθουν περισσότεροι άνθρωποι τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των αφίξεων χθες ήταν πάνω από 2.700 άνθρωποι, ενώ ο μέσος όρος ημερησίως παραμένει περίπου στους 2.000 από τον περασμένο μήνα. 

Απευθυνόμαστε στην Ουγγαρία για να συνεργαστεί με την Υ.Α. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες όσων φτάνουν στη χώρα. Οι συνθήκες υποδοχής πρέπει να βελτιωθούν για όσους ανθρώπους φτάνουν στην Ουγγαρία καθημερινά. Γυναίκες και παιδιά κοιμόντουσαν σε υπαίθριους χώρους χθες βράδυ (7 Σεπτεμβρίου) στο Rözske, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. 

Καλούμε τις Ουγγρικές αρχές:

  • Να βελτιώσουν και να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία καταγραφής και να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης κοντά στα σύνορα. Επίσης, να τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο.
  • Να εφαρμόσουν την πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. 
  • Να διαφοροποιήσουν όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας και να οριστεί ποιες διαδικασίες επιστροφής θα πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όσους δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η Υ.Α. αποστέλλει είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ άλλων σκηνές, πλαστικά καλύμματα και θερμαντικές κουβέρτες, ώστε να παρέχει βοήθεια σε όσους μπαίνουν στην Ουγγαρία. 

Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Ελλάδα εν κινήσει. Καθημερινά περίπου 3.000 φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν προς την πΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Έχει μεγάλη σημασία η Ευρώπη να συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στην επικράτεια σε όλους όσους αναζητούν προστασία εκεί. 

Η Υ.Α. αναμένει ότι ο ρυθμός των αφίξεων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, οπότε η θαλάσσια διαδρομή στο Αιγαίο θα γίνει εξαιρετικά πιο δύσκολη. 

Οι επιδεινούμενες συνθήκες εντός της Συρίας και στις γειτονικές χώρες ωθούν χιλιάδες Σύρους να διακινδυνεύουν τα πάντα στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Καθώς η κρίση βαθαίνει και προχωράει στο πέμπτο της έτος χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κανένα σημάδι πολιτικής λύσης, η απόγνωση αυξάνεται και η ελπίδα λιγοστεύει όλο και περισσότερο. 

Η έκκληση για χρηματοδότηση για παροχή βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες έχει καλυφθεί μόνο σε ποσοστό 37%. 

Από την περασμένη χρονιά οι τάσεις ήταν πολύ ξεκάθαρες και προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε στις χώρες της Ευρώπης το μήνυμα ότι περισσότεροι πρόσφυγες θα βρεθούν εν κινήσει στον απόηχο της ελλιπούς στήριξης που τους παρέχεται στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Δεν εισακουστήκαμε και όπως βλέπουμε σήμερα η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη για όσους φτάνουν προκειμένου να αναζητήσουν διεθνή προστασία στο έδαφός της. 

Καλούμε την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση και γενναία βήματα για τη διαχείριση της παρούσας προσφυγικής κρίσης με καλύτερο τρόπο. Οι χώρες θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στον πλέον ευάλωτο πληθυσμό του κόσμου, ο οποίος έρχεται αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. 

Η Υ.Α. θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εθελοντές, τις ΜΚΟ και τις αστυνομικές αρχές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να διαχειριστούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με ανθρωπιά. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμουν τις Ουγγρικές αρχές ώστε να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς και να διευρύνουν το σχέδιο επανεγκατάστασης ώστε να περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία και την Ουγγαρία. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.