Ανταποκρινόμενη στην επιδεινούμενη κατάσταση στο βόρειο Ιράκ, η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκινά αυτή την εβδομάδα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό να βοηθήσει τους σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εκτός απρόοπτων καθυστερήσεων της τελευταίας στιγμής, μια αεροπορική, οδική και θαλάσσια επιχείρηση θα ξεκινήσει αύριο. Αρχικά και για τέσσερις μέρες θα γίνεται εναέρια μεταφορά προμηθειών με αεροπλάνα Boeing 747s από την Aqaba της Ιορδανίας στο Erbil. Θα ακολουθήσουν, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία, και μεταφορές φορτίων δια ξηράς και θαλάσσης από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν.
Κύριος στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκτοπισμένων στην περιοχή, ειδικά των ανθρώπων που βρίσκονται χωρίς στέγαση. Οι συνθήκες παραμένουν απελπιστικές για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο κατάλυμα, όσους αγωνίζονται να βρουν φαγητό και νερό για τις οικογένειές τους, και όσους δεν εχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Πολλοί πασχίζουν ακόμη να διαχειριστούν την τραγωδία που έζησαν τις περασμένες εβδομάδες εγκαταλείποντας τα σπίτια και όλα τα υπάρχοντά τους, και αρκετοί από αυτούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την απώλεια των αγαπημένων τους. Με αυτή την έκτακτη υποστήριξη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε μια επείγουσα ανάγκη.
Τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνουν 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύματα, 18.500 σετ με μαγειρικά σκεύη, και 16.500 μπιτόνια. Αυτή η αποστολή αλλά και οι ερχόμενες υποστηρίζονται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Δανία, το Κουβέιτ, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το ΙΚΕΑ – που είναι εταιρικός συνεργάτης της Υ.Α.
Παράλληλα, στο εσωτερικό του Ιράκ, συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τις περιφερειακές αρχές στην Περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον οι μισοί εκτοπισμένοι. Περίπου 200.000 από αυτούς βρίσκονται εκεί από τις αρχές του Αυγούστου, όταν η πόλη Sinjar και οι γειτονικές περιοχές καταλήφθηκαν από ένοπλες ομάδες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων που εισρέουν στο Duhok από τα σύνορα του Peshkabour έχει μειωθεί την τελευταία βδομάδα από χιλιάδες κάθε μέρα σε μερικές εκατοντάδες. Όλοι χρειάζονται ακόμη τη βοήθειά μας.
Οι τρέχουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις στο Ιράκ είναι τεράστιες. Ενώ οι περισσότεροι εκτοπισμένοι διαμένουν ακόμη πρόχειρα σε σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, οικοδομές και αλλού, στήνουμε εκατοντάδες οικογενειακές σκηνές κάθε μέρα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9-12 καταυλισμοί στις επαρχίες Dohuk και Erbil, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ετοιμότητας – κάποιοι ήδη στεγάζουν εκτοπισμένους ένω άλλοι θα αρχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες μέρες. Οι χώροι αυτοί είναι πιθανό να ενισχυθουν με επιπλέον καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν από την Διεθνή Aνθρωπιστική Συνεργασία – με συνεισφορές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των κυβερνήσεων της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Μεγάλης Βρετανίας, και της Εσθονίας. Σε αυτό το στάδιο προσβλέπουμε στη δημιουργία συνολικά 12-14 καταυλισμών χωρητικότητας 140.000 ατόμων. Το τεχνικό προσωπικό της Υ.Α. αξιολογεί αυτή τη στιγμή πρόσθετους πιθανούς χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών που έχει υποδείξει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους και να δοθεί προτεραιότητα στην κάθε τοποθεσία.
Οι ανάγκες δεν περιορίζονται στην Περιοχή του Κουρδιστάν. Εκτοπισμένοι άνθρωποι συγκεντρώνονται και σε άλλους καταυλισμούς ή περιοχές σε άλλες επαρχίες, μεταξύ των οποίων είναι οι Sulaymaniyah, Diyala, και Kirkuk. Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει επίσης δημιουργήσει τρείς χώρους με τροχόσπιτα για τους εκτοπισμένους στη Βαγδάτη.
Η Υ.Α. μέχρι στιγμής έχει προσφέρει καταφύγιο και είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερους από 210.000 ανθρώπους. Έχει επίσης παρακολουθήσει τις συνθήκες προστασίας και έχει προχωρησει στην εκτίμηση αναγκών για περισσότερους από 80.000 εκτοπισμένους και σχεδόν 3.500 άτομα έχουν πάρει έγκριση για να παραλάβουν χρηματική βοήθεια, ενώ ορισμένοι από αυτούς την λαμβάνουν ήδη. Νομική υποστήριξη θα παρέχεται σε ευάλωτες οικογένειες για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους ως Ιρακινοί πολίτες, ενώ θα γίνονται παραπομπές για άτομα με ειδικές ανάγκες συνδρομής. Επίσης, πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή χωρίς ταυτοποιητικά έγγραφα, και τους βοηθάμε να αποκτήσουν καινούρια.
Στο εσωτερικό της Συρίας, η Υ.Α. συνεχίζει να βοηθά όσους Yazidi διαφεύγουν από την περιοχή Sinjar αναζητώντας εκεί καταφύγιο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 8.000 άνθρωποι στον καταυλισμό Newroz, γύρω στα 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και περίπου 3,000 άτομα που έχουν μετακινηθεί προς κοινότητες των Yazidi στο εσωτερικό και στα περίχωρα των πόλεων Malkia, Qahtania, Amuda, Derbassia.
Άλλοι που διέμεναν στον καταυλισμό Newroz την περασμένη εβδομάδα, έχουν επιστρέψει στο Ιράκ προκειμένουν να ξαναβρουν τις οικογένειές τους. Η Υ.Α. συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια παρέχοντας τρόπους για τη μετακίνηση των προσφύγων προς και από τον καταυλισμό και περισσότερες προμήθειες μέσω αεροματοφοράς από τις αποθήκες της στην Δαμασκό. Οι πρώτες από τις έξι συνολικά πτήσεις έφτασαν στο Qamishli χτες το βράδυ από τη Δαμασκό, ενώ σήμερα θα παραδοθούν στους πρόσφυγες στρώματα και ανεμιστήρες προκειμένου να βελτιώσουν τη διαβίωση σε συνθήκες αποπνικτικής ζέστης που φτάνει τους 45 βαθμούς.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής το 2014, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 500.000 που έφυγαν λόγω των συρράξεων στην περιοχή Anbar οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, και περισσότεροι από 600.000 που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων στη Μοσούλη και τα περίχωρά της (από τον Ιούνιο) και πιο πρόσφατα στην Sinjar (από τις αρχές του Αυγούστου).
« Επιστροφή