United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. προειδοποιεί για τα αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα προς τα Βαλκάνια

24 November 2015

©UNHCR/M. Henley
Ο Σύρος πρόσφυγας Mohamed, η γυναίκα του Fatima και τα δύο μωρά τους περιμένουν στη Σερβία για να περάσουν στην Κροατία.

Την περασμένη Παρασκευή (20/11), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μαζί με τους εταίρους της, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την UNICEF, εξέφρασαν την κοινή βαθιά ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με μια σειρά από νέα και μη συντονισμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε αρκετά σημεία των συνόρων στα Βαλκάνια, από τα οποία περνούν πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους που κατηγοριοποιούνται βάσει των εθνικοτήτων που έχουν δηλώσει. Στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά και μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Τους υπηκόους άλλων χωρών δεν τους αφήνουν να περάσουν - περίπου 1.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βασικό σημείο εισόδου στη ΠΓΔΜ από την Ελλάδα. Περίπου 200 άτομα διαμαρτύρονται, κυρίως Ιρανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Πακιστανοί, ενώ η απογοήτευσή τους μεγαλώνει. Περίπου 60 άτομα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και υπάρχουν αναφορές για 11 άτομα που έχουν ράψει το στόμα τους. Περίπου 150 άνθρωποι έχουν επιστρέψει τις τελευταίες 48 ώρες με τη θέλησή τους στην Αθήνα, όπου όπως έχουν ενημερωθεί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Κοντά στην Ειδομένη, το συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ, η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν στήσει ένα κέντρο διαμετακόμισης που αποτελείται από 7 σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls) με θέρμανση όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν όσοι έχουν ξεμείνει στην περιοχή και να φάνε ζεστό φαγητό.

Καθώς αναμένονται και άλλες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και το 2016, είναι επιτακτική ανάγκη η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά και να εξεταστεί η κάθε περίπτωσή τους ξεχωριστά. Στους ανθρώπους στους οποίους οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα συνοριακά περάσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλευτική καθώς και να υπάρξουν ρυθμίσεις για τη στέγασή τους.

Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, η Υ.Α. εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία της για το ότι τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ΠΓΔΜ-Σερβίας θα αποβούν σε όφελος των διακινητών, επειδή οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι σε αυτή τη χαοτική κατάσταση. Ενώ μπαίνει ο χειμώνας, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σταθεροποίηση καθώς και για ολοκληρωμένη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ευρώπη. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.