United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι Πρόσφυγες του Κόσμου 2000

Πενήντα χρόνια ανθρωπιστικής δράσης  

©

Το βιβλίο ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2000, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – της μοναδικής παγκόσμιας οργάνωσης προστασίας των προσφύγων – εξετάζει τις σημαντικότερες προσφυγικές κρίσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων και την πορεία ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα της αναγκαστικής μετακίνησης των πληθυσμών.
 
Οι πρόσφυγες και οι ξεριζωμένοι είναι θύματα γεγονότων που ξεπερνούν τον έλεγχό τους : διώξεις, ένοπλες συγκρούσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός αυτού, οι κατατρεγμένοι του κόσμου όλο και περισσότερο θεωρούνται ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας, μια απειλή για την εθνική ασφάλεια των κρατών και την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Με δεδομένο οτι την τελευταία χρονιά του 20ου αιώνα περισσότεροι απο ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεριζώθηκαν απο το Κόσοβο, το Ανατολικό Τιμόρ και την Τσετσενία, καθίσταται αναμφίβολα σαφές οτι η αναγκαστική μετακίνηση των ανθρώπων είναι ένα απο τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και τον 21ο αιώνα.
 
Το βιβλίο ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2000 παρουσιάζει την ανάπτυξη του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και την ίδρυση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία των προσφύγων και των άλλων ξεριζωμένων απο τις πατρίδες τους ανθρώπων. Εξιστορεί τις σημαντικότερες προσφυγικές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ύπατη Αρμοστεία στην πενηντάχρονη πορεία της. Με αφετηρία τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιγράφεται ο ξεριζωμός των Ούγγρων προσφύγων το 1956, οι κρίσεις που ξέσπασαν στην Αφρική μετά το τέλος της αποικιοκρατίας, η προσφυγική κρίση του Μπαγκλαντές το 1971, η συνεχιζόμενη έξοδος των προσφύγων απο την Ινδοκίνα που άρχισε την δεκαετία του 1970 , καθώς και οι μαζικές έξοδοι προσφύγων λόγω των παρατεταμένων πολέμων της δεκαετίας του 1980 στο Αφγανιστάν, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Αμερική. Η τελευταία δεκαετία του αιώνα σημαδεύτηκε απο της πληθυσμιακές μετακινήσεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την έξοδο των Κούρδων απο το Ιρακ μετά τον πόλεμο στον Περσικό, τις περιοριστικές πρακτικές ασύλου στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, καθώς και τις πρόσφατες κρίσεις στα Βαλκάνια, την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, το Ανατολικό Τιμόρ και τον Καύκασο.
 
Σε αυτή τη σημαντική έκδοση υπογραμμίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αναγκαστικών πληθυσμιακών μετακινήσεων με μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις. Απο την όλη ανάλυση προκύπτει αβίαστα ένα σημαντικό συμπέρασμα : ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο όταν οι άνθρωποι νιώθουν ανασφαλεις.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/genikes-plirofories/ekdoseis.html?L=0%252F
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.