Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το ιταλικό ναυτικό διέσωσε περίπου 6.000 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε περισσότερα από σαράντα υπερπλήρη πλοιάρια στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Σικελίας και της Καλαβρίας. Οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Roccella Jonica της Καλαβρίας και στα λιμάνια Augusta, Catania, Porto Empedocle, Messina και Pozzallo της Σικελίας.
Μεταξύ των διασωθέντων βρισκόταν μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών, συμπεριλαμβανομένων νεογνών και ασυνόδευτων ανηλίκων. Αφετηρία τους ήταν το λιμάνι Zwara της Λιβύης. Πολλοί διέφευγαν από τη βία, τις συγκρούσεις και τις διώξεις. Προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, τη Γκάμπια, το Μάλι και τη Σενεγάλη.
Η Μεσόγειος είναι μία από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο, καθώς και επικίνδυνο θαλάσσιο σύνορο για πολλούς αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Είναι πολύπλοκες οι προκλήσεις για την προστασία των προσφύγων που ταξιδεύουν παράτυπα μέσω θαλάσσης αναζητώντας ασφάλεια, συχνά μαζί με ανθρώπους που μετακινούνται για άλλους λόγους. Η Υ.Α. συνεχίζει να παροτρύνει τα κράτη να συνεργαστούν για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ενώ παράλληλα να αναζητούν εναλλακτικές νομικές οδούς, ώστε να αποτρέψουν εξ αρχής την πραγματοποίηση τέτοιων επικίνδυνων ταξιδιών.
Επίσης, απαιτείται επαρκής χωρητικότητα και κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για τους διασωθέντες αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πρόσθετες εγκαταστάσεις υποδοχής, να δοθεί βοήθεια για την επεξεργασία των στοιχείων των νεοαφιχθέντων, καθώς και να εντοπιστούν βιώσιμες λύσεις γι’ αυτούς. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και άλλους εταίρους, προκειμένου να προσδιορίσει μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.
Πάνω από 20.000 άτομα έχουν διασωθεί στη θάλασσα, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από τα τραγικά ναυάγια που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους.
Ο συνολικός αριθμός όσων κατέφθασαν φέτος δια θαλάσσης στην Ιταλία ανέρχεται περίπου στις 18.000. Σχεδόν 43.000 άνθρωποι είχαν καταφθάσει δια θαλάσσης στη χώρα το 2013. Οι περισσότεροι (πάνω από 11.300) ήταν Σύροι.
« Επιστροφή